Реалистично е да се изградят още четири реактора – два

...
Реалистично е да се изградят още четири реактора – два
Коментари Харесай

Богомил Манчев: Реалистично е да изградим още четири реактора за АЕЦ

Реалистично е да се изградят още четири реактора – два за АЕЦ „ Козлодуй “ и 2 за АЕЦ „ Белене “, сподели пред бТВ Богомил Манчев, ръководител на съдружие Български атомен конгрес („ Булатом “).

Според него при промяната на нуклеарното гориво рисковете би трябвало да бъдат сведени до най-малко.

„ Правителството разгласи, че прави разбори по какъв начин да изградим на две площадки четири реактора. Голямото благосъстояние на нашата страна е, че ние имаме две лицензирани нуклеарни площадки. Това е мъчно за една страна в гъсто обитаем регион като Европа “, добави Манчев.

Той е безапелационен, че за площадката в Белене няма да е необходим нов лиценз, а компанията, която ще строи реакторите ще би трябвало да получи от Европейски Съюз нотификация за плана.

Експертът изясни, че тези блокове няма да се появят внезапно, а последователно до 2047 година

„ С тях ние решаваме въпроса на така наречен беземисионна стопанска система, която би трябвало да реализираме 2050 година “, посочи той.

Според Манчев Европейски Съюз няма да направи изключение за България и няма да позволи въглищните централи да работят по-дълго. Като резултат те ще би трябвало да спрат работа поради скъпите излъчвания.

„ Нужна е устойчива сила. Цял свят разбра, че най-чистата сила и най-устойчивата можеш да произвеждаш от атом “, акцентира ръководителят на „ Булатом “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР