Реалистично е да има коледни добавки за пенсионерите. Това каза

...
Реалистично е да има коледни добавки за пенсионерите. Това каза
Коментари Харесай

Реалистично е да има коледни добавки за пенсионерите, заяви Горанов

Реалистично е да има коледни добавки за пенсионерите . Това сподели финансовият министър Владислав Горанов.

Преди тристранната среща с работодатели и синдикати на следващия ден, финансовият министър се срещна с КНСБ.

До средата на ноември ще стане ясно ще има ли и при какви условия коледни добавки за пенсионерите. От думите на Горанов стана ясно че това е реалистично поради осъществените икономии, съобщи bTV.

По време на срещата КНСБ утвърдиха параметрите на бюджета и най-много разноските за увеличение на заплатите в бюджетния бранш и оптималния застрахователен приход. Именно това остава главният спор сред работодатели и синдикати.

" Няма по какъв начин да чакаме 100% съвпадения на позициите сред държавното управление и синдикатите. Този път обаче сме много близко по отношение на това, което чакат синдикалните членове. Въпреки че работодателите биха упрекнали една теза, която свързва непосредствено упованията на синдикатите с фискалната рамка . Тази ревнивост сред работодатели и синдикати не би трябвало да съществува ", съобщи Горанов.

Той разяснява по какъв начин може дефицитът от 600 млн. лв. да бъде избегнат.

„ Единият вид е предложете от кое място да махнем 600 млн. лева, с цел да балансираме бюджета. Следваме фискалната тактика още от 2014 година, която тогава за първи път предложих като финансов министър. През 2020 година бюджетът ще бъде уравновесен и като план. Нека приемем, че този недостиг, това планувано превишение на разноските над приходите е един тип буфер за по-неблагоприятно развиване на стопанската система от предстоящото. Не виждам нищо трагично. Въпреки това има доста опасности за стопанската система ни поради опита за налагане на ограничения за протекционизъм най-много от страна на Съединени американски щати и агресивното им и провокативно държание във връзка с останалите страни с развити икономики”, сподели министърът.

Горанов добави, че до 2021 година се чака нивото на дълга по отношение на Брутният вътрешен продукт ще намалее, достигайки 17%.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР