Реакциите на руски представители във връзка с вчерашната позиция на

...
Реакциите на руски представители във връзка с вчерашната позиция на
Коментари Харесай

Москва: Неморално е да се обвинява Русия, че е донесла окупационен режим

Реакциите на съветски представители по отношение на вчерашната позиция на Външно министерство не престават. Председателят на комисията по интернационалните връзки на Съвета на Руската федерация Владимир Джабаров разяснява, че е аморално да се упреква Русия за това, че е донесла " окупационен режим ".
Надявам се, че президентът на България ще съобщи, че това е неприемливо, добави Джабаров пред RT.
Руското посолство излезе с изострен отговор още нощес и изясни, че е неприятно ненадейно от реакцията на София във връзка галерия.
" Тази галерия няма нищо общо нито с днешния български вътрешнополитически спор, нито с обособени политически сили, по тази причина до известна степен сме учудени от това, че може да се вършат каквито и да било публични заявки преди запознаване със самата експозиция ", показаха в позиция от съветското посолство.
" Изложбата към 75-та годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма, която на 9 септември ще представим в нашия културно-информационен център, е готова със съдействието на Руското историческо сдружение и е ориентирана извънредно към запознаване на българското общество с материали от фондовете на съветски архиви. Много от тези документи бяха до момента непубликувани или наскоро разкрити и описват за решаващата роля на Червената Армия в освобождение на човечеството от фашистката чума ", прибавиха от посолството.
Позицията на Министерство на външните работи се разяснява през днешния ден и в съветските медии. Ръководителят на Руското военно-историческо сдружение Михаил Мяхков разяснява пред ТАСС, че е малко евентуално " България да съществува през днешния ден като самостоятелна страна, в случай че не беше освобождението й от профашисткия режим през 1944 година от Червената войска ".
" България беше част от фашисткия блок, помагаше на Адолф Хитлер за окупацията на Югославия и Гърция, одобри немски войски на своята територия и доставяше с разнообразни артикули и материали нацистката войска. Наистина ли България желае да преразгледа резултата от войната? Тогава може да се преразгледа и отношението към нея. Историческата слепота в никакъв случай не е пособия за естественото развиване на обществото ", сподели Мягков пред ТАСС.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР