Развитието на електроенергийния сектор в България в посока на пълна

...
Развитието на електроенергийния сектор в България в посока на пълна
Коментари Харесай

Пътна карта ще очертае премахването на регулираните цени на електроенергията през следващите няколко години


Развитието на електроенергийния бранш в България в посока на цялостна либерализация, както и ограниченията за отбрана на енергийно уязвимите консуматори, показа в границите на конференция на Европейския парламент заместник-председателят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Евгения Харитонова. Конференцията в Европарламента прегледа ролята на националните регулатори в подтекста на пакета „ Чиста сила “.

Българската страна, взаимно с Европейска комисия и Световната банка, създаде пакет от ограничения, които включват както финансови, по този начин и нефинансови принадлежности за отбрана на българските консуматори на електроенергийния пазар. С цел цялостната либерализация на електроенергийния пазар, до края на 2017 година следва да бъдат гласувани законодателни промени, с които да се начертае новия пазарен модел и да бъдат признати по законов път ограничения за отбрана на уязвимите консуматори. На дневен ред е и приемането на Пътна карта за поетапно за унищожаване на контролираните цени на електрическата енергия през идващите няколко години, сподели Харитонова в границите на конференцията в Европейския парламент.

Ролята на националните регулаторни органи в енергийния пазар на Европейски Съюз след 2020 година в подтекста на Пакета „ Чиста Енергия за всички европейци “ и основаването на работещ Енергиен съюз бяха акцентите на извършената конференция в ЕП. Форумът се състоя на 27 септември 2017 година в Брюксел и в него взе участие делегация на КЕВР, водена от члена на регулатора Евгения Харитонова, прецизират от пресцентъра на енергийния регулатор. В състава на делегацията бяха и специалисти от профилираните дирекции на българския регулатор.

Конференцията в ЕП беше проведена със съдействието и поддръжката на ръководителя на Комисията по районно развиване на Европейския парламент Искра Михайлова, която беше и един от докладчиците. Изказвания по обособени тематики направиха и ръководители на комисии на Европейския парламент, ръководители на Групово дело „ Енергетика “ на Европейска комисия, на Агенцията за съдействие на енергийните регулатори /ACEР/ и на Съвета на европейските енергийни регулатори (CEER).

Във видеообръщение към участниците, вицепрезидентът на ЕК Марош Шевчович очерта главните цели на Енергийния съюз. „ Няма по какъв начин това събитие да бъде по-навременно “, съобщи той и осведоми, че Европейска комисия към този момент е направила главните си оферти за структурните промени на европейския енергиен пазар и сега тече основната фаза на разисквания с ЕП.

Председателят на Комисията по индустрия, проучвания и енергетика и някогашен ръководител на ЕП Йежи Бузек показа напредъка по Пакета „ Чиста Енергия за всички европейци “. Той акцентира, че основния приоритет на Пакета е фокусиран върху правата на потребителите на сила и посочи значимата роля, която България ще има при разискване на предложенията в качеството си на ротационен ръководител на Европейски Съюз.

В изявлението си на конференцията ръководителят на делегацията на КЕВР Евгения Харитонова очерта развиването на електроенергийния бранш в България в посока на цялостна либерализация, както и ограниченията за отбрана на енергийно уязвимите консуматори. В презентацията си тя показа разбор на структурата и положението на българския електроенергиен пазар и посочи значимата роля на Българската енергийна борса като фактор за търговия на напълно пазарни правила и на конкурентни начала.

Като съществени провокации за цялостната либерализация на българския електроенергиен пазар Евгения Харитонова уточни съществуването на дълготрайните контракти за изкупуване, статута на НЕК като единствен покупател, контролираните цени на електрическата енергия и високия % на енергийно уязвимите консуматори.

За тяхната отбрана българската страна, взаимно с Европейска комисия и Световната банка, създаде пакет от ограничения, които включват както финансови, по този начин и нефинансови принадлежности, добави тя. С цел цялостната либерализация на електроенергийния пазар, до края на 2017 година следва да бъдат гласувани законодателни промени, с които да се начертае новия пазарен модел и да бъдат признати по законов път ограничения за отбрана на уязвимите консуматори. На дневен ред е и приемането на Пътна карта за поетапно за унищожаване на контролираните цени на електрическата енергия през идващите няколко години. Спирайки се на функционалностите на енергийния регулатор след цялостната либерализация на пазара, Евгения Харитонова уточни, че те ще обзет лицензирането на участниците в него, контрола по осъществяване на лицензионните им отговорности, определянето на мрежовите цени и на цената „ обвързване към обществото “, реализирането на мониторинг и надзор на пазара на електрическа енергия, в това число и следствието на възможни операции от участници.

Във Втория тематичен панел на конференцията, отдаден на усилване на ролята на националните регулаторни органи на трансгранично равнище, шефът на Европейската Агенция за съдействие на енергийните регулатори Алберто Поточник показа новите пълномощия на организацията, а вицепрезидентът на Съвета на европейските енергийни регулатори /CEER/ Мари-Пиер Факониер очерта провокациите пред националните регулаторни органи. Доклад изнесе и ръководителят на Комисията по районно развиване на ЕП Искра Михайлова. В него тя се спря на въздействието на трансграничното енергийно съдействие върху развиването на пограничните райони.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР