Развълнувана ли съм? Абсолютно - така реагира американската астронавтка Кристина

...
Развълнувана ли съм? Абсолютно - така реагира американската астронавтка Кристина
Коментари Харесай

Жената, стояла най-дълго в Космоса, ще лети до Луната

" Развълнувана ли съм? Абсолютно " - по този начин реагира американската астронавтка Кристина Кок, откакто на специфична гала в Хюстън през вчерашния ден беше показана като първата жена, която скоро ще полети към Луната. " Най-много обаче се вълнувам от това, че в тази задача ще пренесем вашето неспокойствие, желания, вашите фантазии ", добави тя под бурните овации на присъстващите на събитието.

Кристина Кок (44 г.) е определена да се включи в първия екипаж на задачата " Артемис " ( " Артемида " ), с която НАСА възнамерява още веднъж американски астронавти да стъпят на Луната половин век след края на програмата " Аполо ". Родената в щата Мичиган инженерка написа история, защото е единствената дама, получила опция да полети към естествения сателит на Земята. Това ще бъде следващото върхово достижение на Кок, която в интервала 2019-2020 година сложи връх за най-дълъг престой в космоса от жена. По време на същата задача тя и Джесика Миър реализираха първото в историята по едно и също време излизане на две астронавтки на НАСА в открития космос.

Заедно с Кок на борда на капсулата " Орион ", която е планувано да полети към Луната до края на 2024 година, ще бъдат сътрудниците й от НАСА Рийд Уайзман и Виктор Гловър, който е от афроамерикански генезис, както и канадецът Джереми Хансън - първият представител на страна отвън Съединени американски щати, включен в американска лунна задача. С Гловър и Кок НАСА напредва в осъществяването на обещанието да изпрати първата жена и първия цветнокож астронавт на Луната, отбелязва Агенция Франс Прес. В рамките на програмата " Аполо " дванадесет бели мъже стъпиха на повърхността на естествения сателит на Земята.

Кристина Кок и сътрудниците й обаче няма да кацнат на Луната през 2024 година, когато по проект се чака да бъде осъществен третият стадий от задачата " Артемис ". Дори не е планувано капсулата им да навлезе в лунната орбита, тя ще обикаля към естествения сателит на нашата планета, след което ще се насочи назад към Земята. Мисията ще продължи 10 дни и е генерална подготовка за плануваното през 2025 година същинско завръщане на американски астронавти на лунната повърхнина - тогава НАСА възнамерява двама души да кацнат там.

Полетът към Луната е най-голямата фантазия, която Кристина Кок е на път да сбъдне и да влезе в историята. Родената в щата Мичиган жена споделя за интереса и любовта си към космоса в особено видео, откакто през 2020 година беше показана като член на екипа, работещ по подготовката за завръщането на Съединени американски щати на Луната. Тогава тя споделя, че още от дете е мощно заинтригувана от космоса. " Вдъхновяваше ме нощното небе… Обичах нещата, които ме караха да се усещам дребна,... да се възнамерявам за размера на Вселената, за мястото ми в нея и за всичко, което може да се изследва там ". Кристина Кок твърди, че " не е живяла безусловно в сходство с разпоредбите за това по какъв начин можеш да станеш астронавт ". Но все пак поставя старания, с цел да осъществя фантазията си и е уверена, че с доста труд всичко може да бъде реализирано.

Кок приключва електроинженерство и физика в университета на Северна Каролина. Кариерата ѝ стартира като електроинженер в Центъра за галактически полети на НАСА " Годард ", където работи по научни принадлежности, употребявани в няколко задачи. През 2013 година е определена измежду осмината щастливци, включени в 21-вия випуск астронавти на НАСА и приключва образованието си през 2015 година Три години по-късно е плануван и първият й галактически полет. Астронавтката полита към Международната галактическа станция на 14 март 2019 година от космодрума " Байконур " с кораба " Союз МС-12 ", като с нея са сътрудника й от НАСА Ник Хейг и съветския космонавт Алексей Овчинин.

Кристина Кок е на Международната галактическа станция (МКС) от средата на месец март 2019 година до началото на февруари 2020 година, поставяйки връх за най-дълъг престой в космоса на жена - 328 дни, като достижението й към момента не е усъвършенствано. По време на престоя си тя изминава към 220 милиона километра, почти колкото 291 пътешествия до Луната и назад. По време на пребиваването си на МКС дружно с сътрудници способстват за стотици научни опити.

По време на задачата Кристина Кок прави шест излизания в открития космос с обща дълготрайност 42 часа и 15 минути, излиза наяве от уеб страницата на американската галактическа организация. Едно от тях е историческо - през октомври 2019 година двете с Джесика Миър са първият напълно женски екип, излязъл в открит космос. Те остават отвън МКС малко повече от седем часа, като работят по отстраняването на щета в системата за електрозахранване.

След завръщането си на Земята, Кристина Кок продължава работата си в НАСА. Тя споделя, че през цялата си кариера се стреми към постигането на баланс " сред инженерството в галактическите научни задачи и проучванията на в действителност отдалечени места на всички места по света ".

Астронавтката и брачният партньор й - Робърт Кок, живеят в Галвестън, щата Тексас. Тя е разпален състезател - обича и практикува скално катерене, гребане, кара сърф, тича. Увлича се и от йога. Кристина Кок обича да снима, да пътува и с неспокойствие чака следващото предизвикателство - полета към Луната.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР