Разумно е да питаме структурите дали да отпадне решението срещу

...
Разумно е да питаме структурите дали да отпадне решението срещу
Коментари Харесай

Томислав Дончев: БСП не е ключ към управлението, но стига с войната на буквите

Разумно е да питаме структурите дали да отпадне решението против съюз с Българска социалистическа партия
Ключът към последващо ръководство несъмнено е ГЕРБ-СДС, имам вяра, че ще бъдем първата политическа мощ

През февруари партиите и гилдията да обсъдят правосъдната промяна, предлага Дончев

Българска социалистическа партия не е ключът към идващото ръководство. Това съобщи зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев в отговор на въпрос дали партията му е подготвена да анулира решението си против колаборация със социалистите.

" Скептичен съм за парламентарно партньорство с тях, тъй като имаме съществени разлики и във връзка с идеология, и цели. Това би бил някакъв вид аритметично болшинство. Видяхме, че не води до нищо положително ", разяснява той в парламентарните коридори.

Все отново Дончев означи, че при всички случаи би трябвало да деескалира напрежението сред партиите.

" Разумно е да питаме структурите какво мислят по тази тематика. Не, това не значи автоматизирана формула на ръководство ", добави той.

А на въпрос за ултиматумите кой с кого може и не може да се коалира, депутатът бе безапелационен: " Омръзна ми тематиката, изключително последните 2 година по какъв начин някой в никакъв случай няма да работи с някой различен. Тази технология на отрицанието от време на време се явява причина за съществуването на някои партии. Тази война на буквите, едната абревиатура против другата, не води до нищо положително ". 

Зам.-председателят на ГЕРБ напомни, че към този момент са се опитвали да търсят консенсус по идеологии и правила, само че не се получило. Според него до в този момент постоянно е имало " чувство за коалиция " у хората преди такава да се образува, в този момент обаче нямало. Това е функционалност на държанието на партиите - аз не одобрявам този и този, това е войната на буквите, добави той.

" Систематичното политическо принуждение ", на което ГЕРБ са били подложени от Политическа партия не помогнало за опита да се търси обединяване. Трябва малко повече приемливост и самообладание, означи Дончев.

Дончев отбеляза, че преди избори било редно да се показва оптимизъм, само че въпреки всичко е угрижен, тъй като " партиите не съумяват да изпълнят главната си функционалност да материализират волята на хората " и да образуват стабилно ръководство.

" Това значи, че партиите не извършват волята на народа и на следващия ден ще се появи глас, който ще съобщи, че са безсмислени, а парламентарната народна власт не е добър модел на ръководство ", означи Дончев.

" Пети избори в границите на година са доста съществено предизвикателство за демокрацията. Бях споделил, че демокрацията не може да се предозира, тук се притеснявам, че може да не съм прав. Ако и след идващите избори партиите и народните представители не създадат нищо, има възможност всички заедно да станем непотребни ", добави той. Ключът към последващо ръководство несъмнено е ГЕРБ, имам вяра, че ще бъдем първата политическа мощ, счита той.

ГЕРБ ще се опитат да са прагматични и положителни в акцията. " Основен акцент са професионални общности. Ще търсим местни районни измерения на проблемите и опциите. Най-вече ще търсим тази политическа формула, която ще направи допустимо сформирането на парламентарно болшинство в идващото Народно събрание ", добави той.

Дончев уточни, че няма демократична страна, която да е  президентска република без да има двукамерен парламент и мощни районни управляващи.

" Не приказваме за маргинална смяна в конституцията, а за преосноваване на Републиката от основите до върха, което ми се коства невероятно и противоречиво ", разяснява той концепциите за смяна в държавното ни устройство.

Според него правосъдна промяна наложително би трябвало да има.  Неговото предложение обаче е " екзотично " - февруари, преди предизборната акция, партиите и техните специалисти и адвокати да поддържат връзка с професионалната общественост и да потърсят консенсус. Ако това предложение срещне поддръжката най-малко на две партии, за мен ще е ясно, прагматично изпитание във връзка с това по какъв начин ще наподобява правосъдната промяна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР