Разтревожени граждани се обърнаха към „Новини.бг.” за изясняване на информация,

...
Разтревожени граждани се обърнаха към „Новини.бг.” за изясняване на информация,
Коментари Харесай

Иван Велков от СОС: Няма да секат дървета в Борисовата градина, нито ще се строят небостъргачи

Разтревожени жители се обърнаха към „ Новини.бг.” за изясняване на информация, публикувана във „ Фейсбук” /виж тук/ във връзка изсичане на дървета в Борисовата градина и строителство на „ небостъргач” и други здания в регион „ Изгрев”. Цитирано е съвещание на Комисията по околна среда в СОС, по тази причина се обърнахме към зам.-председателя й Иван Велков от ПГ-5. С къс коментар по тематиката се включи и председателката на комисията госпожа Лорита Радева. Ето какво сподели господин Иван Велков:

„ Вчера на съвещанието на комисията ни бяха прегледани рутинни точки от дневния ред, в които сходни планове или решения не са гласувани. Аз съм леко заинтригуван – за какво тъкмо в този момент се тиражират сходни погрешни изказвания. Няма по какъв начин сходни неща да минат апропо и в блъсканица. Каквито и отчети да се разискват в комисията, те след това минават обезателно през залата на сесия на СОС за публично гласоподаване.

Доколкото разбирам в тази ситуация става въпрос за хипотетични евентуални опасения за това какво вероятно може да се случи със зелената система в града. Апетитите към строителство в някои зони, които по-скоро са прилежащи към парка, постоянно е имало и ще продължи да има, изключително на пазара на парцели. Ролята на нашата комисия и на СОС обаче е да не се позволяват незаконосъобразни дейности. Невинаги това, което се цитира от заглавията на отчетите, се придвижва обективно и правилно в обществените мрежи. Много постоянно се вадят изречения от подтекста неточно.

Затова желая да успокоя жителите – в общинския съвет има и доста съзнателни и виновни хора, които няма да позволен да се случат безобразия тихомълком. Не е обсъждано изсичането на 360 дървета от Борисовата градина. От година и половина следим зорко какво се случва в парка и се подписвам под това изказване. Безобразия към този момент няма да се случват. Съвсем различен и огромен въпрос е дали всички решения на общината, се харесват от всички жители

Небостъргачи мъчно могат да се нарекат няколкото здания, които се строят към този момент в региона на регион Изгрев. Те са на терени, които разрешават градежа им, а проектирането и правенето им са почнали преди много време. В момента се разисква какво ще е бъдещето на терена, върху който бе някогашната гара „ Пионер”. Засега желанията на огромна част от съветниците са да се откри обществено решение за този промишлено промишлен регион като се построи възможоност за спортуване, само че не за жилищно и друго застрояване. Това занапред ще се взема решение и сигурно няма да е в околните няколко седмици.

Има потребност и е хубаво хората да наблюдават деликатно какво се случва в града. Но терзанията в този случай са непотребни. Добре е да сме деликатни и дейни, само че не и обезпокоени и параноични.

Доста прочувствен е преразказа на „ будната гражданка” в обществената мрежа и е необичайно през три фрази да се твърди, че преди малко нещо се било случило! А тези рутинни неща не са загадка и са от години. Изневиделица няма да се случи нищо. Има хора, които схващат от тази материя и всички ние няма да позволим да се връщаме към рецидиви от миналото”.

Председателката на комисията госпожа Лорита Радева също разяснява тематиката пред „ Новини.бг.”:

„ Във връзка с информацията за инспекцията и маркирането на дървесна растителност, то тази точка остана отвън опцията да бъде обсъждана в дневния ред на съвещанието ни на комисията във вторник, следва това да бъде направено в допълнение.

По отношение на план-сметката, то комисията преглежда тази тематика като значима и по тази причина ще го създадем най-малко на две съвещания. Така че нито една от двете коментирани тематики във Facebook не са завършени в комисия и всевъзможни изводи са погрешни и прибързани”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР