Разтревожен съм за Стара Загора и за региона. Няма как

...
Разтревожен съм за Стара Загора и за региона. Няма как
Коментари Харесай

Андрей Новаков: Когато пазарът е готов да предостави алтернативна технология, тогава да мислим за заместване на въглищните централи

Разтревожен съм за Стара Загора и за района. Няма по какъв начин да се извърши преход без План за възобновяване и резистентност и без финансиране от европейските фондове. България е единствената в Европейския съюз, която няма утвърден проект. Нещо повече, внасянето му в Европейската комисия е отсрочено с един месец. “ Това съобщи на конференция в Стара Загора българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, в която взе участие и регионалният координатор на партията Радостин Танев. Той акцентира, че за страната ни в никакъв случай не е имало толкоз доста европейски средства, само че не можем да се възползваме от тях. Друг огромен проблем съгласно него е, че в плановете, планувани за финансиране посредством фондовете,са заложени доста по-ниски цени на материали и горива по отношение на настоящите равнища през днешния ден. За да бъде допустимо осъществяването на тези планове, наложително страната би трябвало да желае актуализация на финансовите параметри за всеки един от тях.

„ Съществува и Програма за съгласуваност на Европа, която финансира планове за жп и пътни връзки. България обаче не поставя старания да се възползва от средствата “ – сподели евродепутатът.

Той упорства за отговори, от които да стане ясно кой написа Плана за възобновяване и резистентност и какво бъдеще е планувано в него за комплекса „ Марица изток “, тъй като Старозагорски район и минно-енергийният комплекс е въпрос, който стои отворен в Брюксел. „ Искам да се обърне изключително внимание на технология за хващане на въглеродния диоксид още на комините на ТЕЦ-овете, тъй като условието на Европейската комисия е за понижаване на въглеродния отпечатък, а не за прекъсване на потреблението на избран енергиен запас. Когато пазарът е подготвен да даде различна технология, тогава би трябвало да мислим за заменяне на въглищните централи и това би трябвало да се случи с финансиране посредством европейски средства “ – съобщи Новаков.

За проектите на ръководещите за създаване на цех за акумулатори в Източномаришкия басейн е научил от медиите и няма информация дали такива уреди са настоящи в Европа, в подтекста на екологичната тема. Ясно е обаче, че големият потенциал от 6000 мегавата все още не съществува на Стария континет. Новаков дефинира концепцията като случка, при която има доста незнайни. „ Дебатът по тези въпроси би трябвало да се води на локално равнище и отрасловите министри да дадат съответна информация на хората. Това е още един образец, че липсва обща държавна позиция по значими тематики “ – безапелационен е той.

Андрей Новаков заяви пред публицистите, че на фона на всички рецесии, в Брюксел от ден на ден се разяснява дали в този момент е времето да бъде приложена Зелената договорка. „ Към момента Европейската комисия наподобява непреклонна. Но по този начин беше и във връзка с тематиката дали естественият гази атомната сила са екологични, изначало те не се одобряваха за такива, след това мненията се трансформираха. Надявам се, че и в този момент позицията може да бъде изменена. Ще слага този въпрос пред отрасловия еврокомисар “ -каза евродепутатът.

Андрей Новаков прикани ръководещите за съответни реакции по значимите за обществото тематики и за обща политическа позиция, която да пази интереса на хората, тъй като неналичието ѝ основава сериозен стрес.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР