Разтегливите дисплеи могат да се използват по всякакви начини(снимка: Pritzker

...
Разтегливите дисплеи могат да се използват по всякакви начини(снимка: Pritzker
Коментари Харесай

OLED дисплей се разтяга два пъти, без да губи ефективност


Разтегливите екрани могат да се употребяват по всевъзможни способи
(снимка: Pritzker School of Molecular Engineering / YouTube)

Иновациите в екраните с органични светодиоди дават обещание забавни и перспективни приложения. В нова разработка американски откриватели са основали OLED екран, който може да се разтяга два пъти, без да губи успеваемостта си.

Гъвкавите екрани се употребяват все по-често в електрониката, само че откривателите от учебното заведение по молекулярно инженерство Pritzker на Чикагския университет имат намерение да отидат по-далеч. Те основават не просто еластичен екран, а тъничък модел, който може да бъде раздължен два пъти в процеса на работа, заяви Tom’s Hardware.

Разтегливите екрани могат да се употребяват по всевъзможни способи. По-специално, в носимата електроника и датчиците за наблюдаване на здравето, оборудвани с екрани с променлива геометрия. Според университетския блог, точно основаването на разтегливи OLED екрани е била задачата на учените през цялото време – постоянно такива екрани се появяват в други проучвания.

Наличните сега на пазара гъвкави екрани не обезпечават нужната еластичност. Изследването на учените от Pritzker се основава на обстоятелството, че разтегливите материали постоянно се състоят от “дълги ” полимери с гъвкави молекулни вериги. Стъпвайки на познанията за разтегливостта на разнообразни материали и електролуминесценцията, откривателите създават основата за по-нататъшно основаване на OLED екрани с необикновени характерности посредством пресмятане на евентуалната разтегливост на получените електролуминесцентни полимери.
още по темата
В последна сметка е определен оптималният материал за “термично задействана забавена флуоресценция ” (TADF). Новата разработка ще се конкурира със съществуващите комерсиални OLED технологии.

Според учените, даже когато са разтегнати до 100%, TADF полимерите резервират успеваемостта си на лъчение на светлина. Външната квантова успеваемост (EQE) е 10%, повече от два пъти по-висока от разтегливите OLED екрани от предходно потомство.

Екипът зад тази нова разработка включва откриватели, които преди този момент са взели участие в основаването на невроморфни изчислителни чипове – също с опция за прегъване и разпъване. Иновацията отваря пътя за основаване на разширяеми версии на всички електронни съставни елементи, а разтегателните екрани, в частност, са решителна стъпка в тази посока.

Разработчиците възнамеряват да прибавят повече цветове към разтегливите екрани, да подобрят тяхната енергийна успеваемост и други характерности. В последна сметка, подобренията би трябвало да обезпечат на разтегливите екрани качествата, които към този момент имат съществуващите комерсиални OLED технологии.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР