Разследващият журналист Христо Грозев няма да бъде допуснат до наградите

...
Разследващият журналист Христо Грозев няма да бъде допуснат до наградите
Коментари Харесай

Лондон не пуска Христо Грозев на наградите БАФТА, представлявал риск за обществената сигурност

Разследващият публицист Христо Грозев няма да бъде позволен до премиите БАФТА този уикенд, защото английската полиция му е забранила. Аргументът на управляващите е, че присъединяване на журналиста в церемонията съставлява " риск за публичната сигурност ". За това заяви самият той в профила си в Twitter.

Грозев взе участие в основаването на, отдаден на съветския опозиционер Алексей Навални. Филмът е номиниран за премията на Британската академия за кино и телевизионно изкуство. Именно по този мотив Грозев и фамилията му имат покана да участват на формалната гала, която ще се организира в Лондон на 19 февруари.

Те обаче наподобява няма да бъдат позволени до събитието.

" С изненада открих, че английската полиция е забранила на цялото ми семейство и на мен да присъстваме на премиите БАФТА този уикенд, където е номиниран документалният филм " Навални ". Причината е, че " представляваме риск за публичната сигурност ", написа Грозев в профила си в Twitter.

В края на предходната година без да показва защо тъкмо е обвинен роденият в България публицист. Той до неотдавна живееше във Виена, само че остана да обитава в Съединени американски щати, откакто австрийските управляващи го предизвестиха, чео.

" Разбирам нуждата да се обезпечи сигурността на жителите (макар че не разбирам по какъв начин моят наследник или щерка ми, която е тийнейджърка, съставляват риск за обществото). Но моменти като този демонстрират възходящите рискове за самостоятелните публицисти по света ", показва още Грозев.

Той добавя, че тези рискове не произтичат единствено от " диктаторите-убийци ", само че и от това, че " гласът на публицистите се заглушава, вместо да се усилва, от цивилизования свят, на който те се пробват да служат ".

В коментар под неговата обява в Twitter английската депутатка Алиша Кърнс написа, че е повдигнала въпроса пред министрите и, че не Грозев е рискът за публичната сигурност.

Към момента няма публично мнение от страна на БАФТА или полицейските управляващи във Англия.

Грозев е публицист и шеф на Bellingcat - група за проверяваща публицистика, която има основна роля в серия от следствия за тежки закононарушения, осъществявани от сътрудници на съветските служби за сигурност - от свалянето на малайзийския аероплан MH17 над Украйна през 2014 година до опита за ликвидиране на Навални с новичок.

Документалният филм за следствието против отровителите на Навални, в което Грозев интензивно взе участие, тази година е номиниран и за " Оскар "

През декември от българското Народно заседание. Тогава той сподели, че не се усеща в сигурност в България поради съществуването на огромен брой сътрудници на съветските служби в страната, които биха имали безконтролен достъп до него.

Той даде за образец и неналичието на прогрес по следствията за съветски интервенции против български военни обекти, които " не се движат със скоростта, с която бих очаквал ", а прокуратурата дава " меко казано подвеждаща информация " на службите в други страни.

Грозев счита, че това, което се случва с него, е " сигнален изстрел към други сътрудници в Европа и Съединени американски щати ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР