Разследващият журналист Христо Грозев е бил предупреден от специалните служби

...
Разследващият журналист Христо Грозев е бил предупреден от специалните служби
Коментари Харесай

Христо Грозев се страхува да се върне в България

Разследващият публицист Христо Грозев е бил предизвестен от специфичните служби от Съединени американски щати и Европа, че възможното му завръщане в България носи риск " от най-висока категория ". Затова към този момент той не би рискувал да се върне у нас, съобщи журналистът в изявление за Българска национална телевизия.

През последните дни в Австрия набира скорост шпионски скандал в интерес на Русия, в който беше забъркано името на българския проверяващ публицист Христо Грозев. Неговият преносим компютър беше откраднат от сътрудници на съветските служби, напомня публичната телевизия.

" За страдание, виждаме, че част от групата, която е работила по следенето ми, в това число и по време на визитите ми в България, са били български жители, които виждаме, че са се сложили в услуга на съветските специфични служби. Така, че за жалост, България за в този момент е лимитирана територия за мен, което ми е доста тъжно ", сподели Грозев.

В края на март беше задържан някогашен офицер от австрийското контраразузнаване. Той е предавал на съветското разузнаване австрийски секретни данни, в това число от мобилните телефони на високопоставени политици.

" Оказа се, че клетка от някогашни офицери, които, когато са го правили, са били дейни офицери на тяхната вътрешна работа за сигурност и са работили години наред за съветското разузнаване, предавали са данни, търсили са информация за значими за съветските спецслужби опозиционери, публицисти като мен. Но още по-страшно за австрийците е, че в действителност са шпионирали срещу личната си страна и са предали три телефонни апарата, откраднати от австрийски министри през 2017 година. Също по този начин, са откраднали един от най-засекретените компютри, употребяващ една специфична система за кодиране " Сина " още веднъж на съветските служби. Това провокира търсене на виновност в себе си ", сподели Христо Грозев.

Журналистът разяснява, че България е " комфортен плацдарм " за съветските служби на Балканите, освен тъй като могат да заплащат на подставени лица, само че и поради опцията да намират " идеологически съчувстващи представители на властта ".

" Един - уповавам се някогашен - наблюдаващ прокурор по каузи, свързани със звеното 29155, взе участие в групи в обществените мрежи, по които се споделят благодарности към Путин за това, че " разчиства нацистите " в Украйна и се пишат поздравления за рождения ден на Сталин. Колко комфортно и с какво зложелателство Русия употребява България - от време на време няма потребност и да заплаща, с цел да употребява " потребни идиоти ", съобщи той пред националната телевизия.

Грозев напомни, че отрядът 29155 е групата в съветското военно разузнаване - ГРУ, която е употребена за серия от набези в цяла Европа, в това число в България с гърмежите във военни хранилища и отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР