Разследващите още не са установили къде са потънали 53 млн.

...
Разследващите още не са установили къде са потънали 53 млн.
Коментари Харесай

Прокуратурата още не знае къде са потънали 53 млн. лв. от Хемус

Разследващите още не са открили къде са потънали 53 млн. лева от градежа на автомагистрала " Хемус ". Това излиза наяве по време на съвещанието на Софийския градски съд по молбата на единственият обвинен - Борислав Колев, да бъде пуснат от домакински арест против подписка. В понеделник Софийски градски съд отхвърли настояването на Колев. От наличните доказателства може да се направи извод за съпричастност на обвинения към закононарушението, одобри съдът. Според тях няма нови данни, които да оборват този извод, даже са събрани още доказателства, че е налице добре проведена скица за пране на пари, в която са взели присъединяване и хора на високи държавни позиции. Освен това продължава да съществува, въпреки и с понижен интензитет, заплахата Колев да извърши ново закононарушение, в случай че остане на независимост, изяснява съдът.

Това, че няма и диря от парите, е измежду причините на съда, че има заплаха Колев да извърши ново закононарушение, видя " Сега " в протокола от правосъдното съвещание. Става дума за закононарушение с извънредно повишена степен на социална заплаха - пране на държавни пари в изключително огромни размери, а точно 53 000 000 лв., които, с изключение на всичко друго, липсват и не могат да бъдат открити, написа съдът. Друг мотив за публичната заплаха на закононарушението е, че е " построена комплицирана скица, в която са взели участие голям брой лица, в това число такива на високи държавни позиции и то в нескончаем интервал ".

От пледоарията на прокурорите по делото пък се схваща, че са разпитани над 100 очевидци, назначени са експертизи, осъществени са голям брой дейности по следствието. Прокурорите изясняват в съда, че схемата, по която са източени средствата, отпуснати за градежа на Лот 5 от автомагистрала " Хемус ", е извънредно комплицирана, само че присъединяване на Колев в нея е безспорна. От думите на прокурорите прозира още, че те не са на път скоро да обвинят и въпросните хора на " високи държавни позиции ".

За Колев обвиняването твърди, че е взел участие ефективно в намиране на хора, които да записват фиктивни сдружения или упълномощаване на лица. Средствата, теглени от пълномощниците на тези пет сдружения, са укрити по един неприемлив метод, изясняват прокурорите в съда. По думите им " Автомагистрали " отпуска средства на " Водно строителство " Благоевград, това сдружение на " Бул строй ИГ ", а " Бул строй ИГ " на пет сдружения, за които е открито, че нямат задоволителен механически или кадрови потенциал да изпълнят договорите.

Защитата на Колев пък акцентира пред съда, че той спомага на следствието, взе участие в очни ставки, дава пояснения. Според юриста му има очевидци, които са си трансформирали показанията.

Колев бе упрекнат през декември м.г. По делото имаше тежък скандал сред прокуратурата и Министерство на вътрешните работи. Прокуратурата даже повдигна обвиняване на шефа на ГДБОП Калин Стоянов за оказване на напън върху прокурорите по делото. Разследването против Стоянов и до през днешния ден не е импортирано в съда. Не стана ясно по какъв начин служител на реда може да натиска прокурори, които са му процесуални началници. Калин Стоянов упрекна прокуратурата, че блокира следствието и не желае да вземе обясненията от единствения обвинен за схемата по делото " Хемус ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР