Разследването около ХелпКарма не може да приключи, защото не е

...
Разследването около ХелпКарма не може да приключи, защото не е
Коментари Харесай

Къде са парите?: Ключова експертиза блокира разследването по случая ХелпКарма

Разследването към " ХелпКарма ” не може да завърши, тъй като не е подготвена назначената от прокуратурата счетоводно-банкова експертиза. Това стана ясно от отговорите на Софийската градска прокуратура на въпроси по отношение на делото към дарителската платформа, написа в. " Сега ".

Експертизата се бави, защото би трябвало да бъде оценена доста информация. Всичко друго е свършено, обясниха още от прокуратурата - направени са данъчни проверки, разпитани са очевидци, свалена е банкова загадка и така нататък Когато експертизата е подготвена, наблюдаващият прокурор ще реши дали да придвижи делото към съда.

В края на 2021 година, т.е. преди близо 2 години, Софийската градска прокуратура повдигна обвиняване за длъжностно заграбване на шефа и ръководител на управителния съвет на Фондация " ХелпКарма " Константин Кръстев. Тогава беше обявено още, че по реда на закона против прането на пари са наложени и запори за 8 600 000 лева Това се случи година, откакто следствието на bTV разкри абсурда по какъв начин работи " ХелпКарма ".

Предмет на делото са финансови злоупотреби и непозволено отклонение на средства, събрани в границите на дарителски акции, проведени от фондацията. Когато станат 2 години откогато е обвинен, Кръстев ще получи правото да желае съдът да дефинира на прокуратурата ограничения за ускорение на производството.

Скандалните разкрития за вероятно заграбване на средства от дарения бяха показани в следствие на bTV от ноември 2020 година Тогава стана ясно, че дарителската платформа дава шокиращо високи заплати на чиновниците си - по 80 000, 60 000, 40 000 лв. месечно. Служителят с тази заплата е получил и заем от 54 хиляди лева от парите от даренията, с цел да си купи жилище. " Слави е доста специфичен човек, тъй че той има малко по-различен статут от всички останали ", изясни тогава шефът на фондацията Константин Кръстев. В един миг и в неговата сметка имало над 300 000 лева на фондацията, само че това той изясни с механически проблем с заплащанията и сподели, че по-късно върнал парите.

Беше разказан и случай на момче, болно от левкемия, чието лекуването е било платено напълно от здравната каса. Но в уеб страницата на фондацията написа, че са платени 26 500 евро. След това детето е пратено в Германия, още веднъж за сметка на НЗОК, само че в уеб страницата написа, че са платени 25 000 евро.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР