Разследваме престъпно сдружение, чиято основна дейност е извършване на злоупотреби

...
Разследваме престъпно сдружение, чиято основна дейност е извършване на злоупотреби
Коментари Харесай

Иван Гешев с подробности за схемите за източване на еврофондове

Разследваме незаконно съдружие, чиято съществена активност е осъществяване на злоупотреби с фондове на Европейския съюз. Осем души са привлечени като обвинени за злоупотреби. Петима са със 72-часово задържане, само че не към всички ще се изиска мярка "задържане под стража ". Това съобщи на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев.

"Става въпрос за закононарушения свързани с стратегиите за развиване на селските региони и за преработка на лозя. Досъдебното произвеждане е друго от това на Миню Стайков. По тези две стратегии са отпуснати евросредства, поискани и утвърдени са 11 милиона лв., само че за благополучие тези пари не са платени от Държавна фирма "Земеделие ". По втората стратегия за конверсията на лозята са получени малко над 5 милиона лева, само че не са платени над 2 млн. лв.. Максималните предели са 3 милиона и 2 милиона. Лимитът е надвишен в пъти като част от незаконната скица. Всички притежатели на тези търговски сдружения са родственици и са свързани с бизнес империята "Карнобат " ", сподели още той.

"Фиктивни контракти не е имало, ставало е въпрос за действителни аграрни земи, само че не са купени от парите на притежателите, с цел да може да е обвързана схемата. Дали е имало "чадър " ще се открива занапред ", добави Гешев.

"Двама от желаните за задържане са в чужбина. Една от тях е жена, която се намира в Турция за лекуване ", разкри зам.-главният прокурор.

"Порожанов се ревизира, тъй като е бил началник на Държавен Фонд Земеделие ", приключи Иван Гешев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР