Разширяването на третата линия на столичното метро ще стартира през

...
Разширяването на третата линия на столичното метро ще стартира през
Коментари Харесай

Изграждането на метрото към Левски започва през март

Разширяването на третата линия на столичното метро ще започва през март. Тогава ще стартира градежа на нови 3 километра от " Хаджи Димитър " до " Левски ", разгласи в четвъртък столичният кмет Йорданка Фандъкова.

" Столичният общински съвет одобри предлагането ни за обезпечаване на 12.8 млн. лева от общинския бюджет, с които да стартираме построяването на новия сектор ", написа във фейсбук Фандъкова. Цялата трета линия е с дължина 21 км. 12 от тях към този момент са налични. Предстои построяването на два сектора през " Подуяне " и " Слатина " – с обща дължина 9 км .

В четвъртък общински съветници от всички политически сили дадоха " зелена светлина " на отчета за начало на строителството на новите 9 км. метро. Очакванията са построяването на двата сектора да завърши през 2025 – 2026 година

Средствата занапред ще се пазят

" Двата сектора са включени за съфинансиране в Плана за възобновяване и резистентност с 300 млн. лева . Тези средства съставляват под 50% от цялата сума, нужна за построяването, само че е основна за строителството ", сподели още Фандъкова. Тя се обърна към общинските съветници от всички политически сили и ги прикани да пазят контрактуваното съфинансиране от Плана за възобновяване.

България е единствената страна в Европейски Съюз, която към момента не е подготвена с Плана си възобновяване и резистентност и надлежно той не е утвърден от Брюксел. Ресурсът по целия проект е 12.6 милиарда лева Страната ни към този момент изпусна опцията да употребява предплатени средства по него през 2021 година

" Всички останали средства ще бъдат обезпечени от бюджета на Столична община и посредством капиталов заем от Европейската капиталова банка, за договаряния с която получих мандат от общинския съвет ", споделя още Фандъкова.

Разчети

Очакванията са тези два сектора да обслужват 160 000 души с наклонност за повишаване във времето.

Метростанциите на първия 3-километров сектор през " Подуяне " ще са следните - станция " Стадион Георги Аспарухов ", ситуирана под южното пътно платно на бул. " Владимир Вазов ", на кръстовището с ул. " Васил Кънчев " и ул. " Река Велека " до стадиона.

Станция " Тракия " е ситуирана на кръстовището на бул. " Владимир Вазов " с ул. " Витиня ", западните входове на станцията са свързани със съществуващия подлез под булеварда до ул. " Слатинска река "

Станция " Владимир Вазов " е на кръстовището на булеварда с ул. " Станислав Доспевски ", сред ж.к. " Левски В " и ж.к. " Левски Г ". След тази станция се възнамерява построяването на нов буферен паркинг, който да се употребява от колите, които влизат в столицата.

Метростанциите по втория 6-километров сектор от ул. " Шипка " при Военната академия през кв. " Гео Милев " и " Слатина ", около " София Тех Парк " и зала " Арена Армеец " до бул. " Цариградско шосе " също към този момент са ясни.

Първата метростанция ще е ситуирана на кръстовище на бул. " Ситняково " и ул. " Гео Милев ". Втората е на кръстовището на ул. " Николай Коперник " и ул. " Гео Милев ".

Следващите две са на територията на ж.к. " Слатина ".

Петата станция обслужва зала " Арена Армеец " и " София Тех парк " на бул. " Асен Йорданов ".

Последната станция ще е на бул. " Цариградско шосе " и ще комфортна да обслужва жилищните и административни здания на ж.к. " Младост " и кв. " Полигона ". При тази станция е планувано построяването на под земята буферен паркинг. В момента текат процедурите за избор на реализатори на този сектор, като упованията са те да приключат доникъде на тази година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР