Разширяването на Европейския съюз (ЕС) ще направи богатия 27-блок по-сигурен

...
Разширяването на Европейския съюз (ЕС) ще направи богатия 27-блок по-сигурен
Коментари Харесай

Шарл Мишел: Разширяването на ЕС ще осигури стабилност за страните от Западните Балкани

Разширяването на Европейския съюз (ЕС) ще направи богатия 27-блок по-сигурен и по-проспериращ и ще обезпечи непоклатимост и мир за страните от Западните Балкани. Това сподели в четвъртък ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, представен от " Ройтерс ".

Запитан дали вижда заплах а Русия да насочи нов спор в Западните Балкани, с цел да отклони вниманието от войната в Украйна, както украинският президент Володимир Зеленски сподели пред кореспонденти, Мишел сподели:

" Не можем да изключим изкушенията на Русия или на други да се опитат да се намесят, да се опитат да повлияят и по тази причина сме безусловно уверени, че постигането на прогрес по пътя към Европейски Съюз е в действителност значимо за постигането на непоклатимост и за гарантирането, че този район ще бъде кротичък. "

В четвъртък Мишел дойде в столицата на Хърватия Загреб за диалози по стратегическия дневен ред, в това число разширението , с министър председателите на страната хазаин Малта, Полша и Италия. Той сподели, че държавите-членки на Европейски Съюз би трябвало да реализират единение по стратегически въпроси.

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович сподели, че може да има няколко горещи точки на неустойчивост в Югоизточна Европа, само че Хърватия мощно поддържа пътя към Европейски Съюз на своите съседи.
 Европейски Съюз с нов проект за интеграция на Западните Балкани
Европейски Съюз с нов проект за интеграция на Западните Балкани

Европейски Съюз ще постави повече старания за постигане до претендентите за участие в района

" Само твърдото закотвяне на нашите съседи в европейските процеси ще подсигурява мира, сигурността, стабилността и по-добрите многостранни връзки, сподели Пленкович. Последното нещо, от което Европейски Съюз се нуждае, е още една война в Югоизточна Европа.

Хърватия беше последната страна, която се причисли към Европейски Съюз през 2013 година, само че войната в Украйна сложи разширението още веднъж на върха на дневния ред на Европейски Съюз.

Сърбия и самостоятелната сръбска република на Босна са неутрални във връзка с нахлуването на Русия в Украйна и поддържат близки връзки с Москва.

Миналата седмица изпълнителната комисия на Европейски Съюз  в очакване на осъществяването на неизпълнените условия, както и Босна и Херцеговина. Той също по този начин предложи Грузия да получи статут на претендент за участие.

Националните водачи на Европейски Съюз би трябвало да решат в средата на декември дали да одобряват рекомендацията на Комисията. Всяко такова решение изисква единогласие на 27-те членки на блока, като Унгария се счита за съществена евентуална спънка.
 Европейски Съюз отпуска пакет от 6 милиарда евро за промени на Западните Балкани
Европейски Съюз отпуска пакет от 6 милиарда евро за промени на Западните Балкани

Северна Македония би трябвало да промени конституцията, както изиска България,
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР