Разширението на ул. „Даме Груев” в Кючук Париж е спряно

...
Разширението на ул. „Даме Груев” в Кючук Париж е спряно
Коментари Харесай

Строителят спря разширението на ул. „Даме Груев”

Разширението на ул. „ Даме Груев” в " Кючук Париж " е спряно от строителната компания, тъй като от Община Пловдив не са превели и лев задатък по контракта за публичната поръчка.

„ Досега не сме получили никакви средства, които ни се поставят по контракт. От Общината ни изясняват, че би трябвало да се одобри бюджетът. Въпреки това имаме желание да стартираме през седмицата с мудни темпове, до момента в който се обезпечи финансирането”, сподели за „ Марица” шефът на компанията реализатор „ Парсек груп” ЕООД Бончо Бонев.

В сектора сред бул. „ Македония” до ул. „ Охрид” (бившето кино „ Въстаник”) е махнат паважът и са докарани тръби за промяна на тръбопровод и канализация. Дни наред нито един строител не се мярка на обекта, стартират с първа копка в средата на декември след години очакване тази улица да придобие най-сетне естествен тип.

Обществена поръчка за четирилентов път е на стойност 6 163 000 лв. без Данък добавена стойност, или 7,4 млн. лв. с налога. Парите се обезпечават от градския бюджет. Цялата улица до Кукленско шосе би трябвало да бъде приключена за 300 дни, т.е. до края на 2022 година То обаче сигурно ще се забави, в случай че строителят не реши да кредитира Общината.

„ Финансирането на ул. „ Даме Груев” може да бъде обезпечено, откакто се одобри новият бюджет. Докато това стане, по закон имаме право да харчим до 1/12 от миналогодишния бюджет, другояче ще ни санкционират. През януари така и така бяхме на алено поради фрапантното нарастване на сметките на тока и издръжката на детските градини”, разяснява кметът Здравко Димитров. " Марица " предизвести в поредност мнения, че сметките на Общината ще светнат в алено в края на 2021-ва и началото на 2022 година поради структурата на приходите и разноските и доста от значимите планове ще бъдат сложени в риск. Ситуацията е още по-сложна тази година поради забавянето с държавния бюджет, който едвам предходната седмица бе признат на първо четене в Народното събрание. Окончателното му приемане и издание се чака най-рано при започване на март, което значи, че общински бюджет ще има най-рано в средата на април. Дотогава администрацията ще би трябвало да се простира с харчовете в границите на 1/12 от миналогодишния бюджет.

На всичко от горната страна, локалната власт към момента не е подготвена с окончателния вид на личната си план-сметка. Очаква се бюджетът да бъде написан до края на тази седмица и да бъде оповестен на уеб страницата на Общината за публично разискване.

„ Много обекти започнахме, само че някои, които занапред би трябвало да се стартират, няма по какъв начин да бъдат финансирани поради дефицит на средства”, предизвести кметът.

Здравко Димитров описа, че изпълнителите на детските и образователните заведения, включени в националната стратегия за финансиране на разширението и градеж, упорстват за анекси към подписаните контракти. Нито един от седемте не е стартират. Заради високите цени на строителните материали, тока и горивата се отхвърли и една от компаниите, определена за саниране на жилищен блок с парите по Оперативна програма „ Региони в растеж”.

„ В Румъния с измененията в закона автоматизирано са завишили с 20 % договорите по всички публичните поръчки, с цел да не се блокира капиталовият процес”, уточни кметът. Действащият в България Закон за публични поръчки не разрешава да се трансформира контрактуваната стойност на обектите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР