Разрушителните земетресения в Турция и Сирия, които взеха хиляди невинни

...
Разрушителните земетресения в Турция и Сирия, които взеха хиляди невинни
Коментари Харесай

Конспиратори путинисти приписаха смъртоносните земетресения в Турция на САЩ

Разрушителните трусове в Турция и Сирия, които взеха хиляди почтени жертви и още не престават да се търсят изчезнали под руините хора, се трансфораха в следващата тематика за грозни операции. Всевъзможни измислени теории и подправени видеа плъзнаха из обществените мрежи, с пропагандното подстрекателство. Всички те могат умерено да бъдат наречени фалшив вести и даже откровени неистини, които разгласява

Ето обстоятелствата: 

Видео, поместено в Туитър, на което би трябвало да се вижда детонация на атомна централа в Турция, провокирана от земетресението, в действителност е остаряло – от 4.8. 2020 година. При това нито детонацията е в атомна централа, нито фрагментите са от Турция – били са снимани по време на детонацията край пристанището в Бейрут, където починаха повече от 200 души, разяснява създателят на следствието Паскал Зигелков. Той напомня, че същото видео и преди е било употребявано със спекулативна цел – при започване на съветската инвазия в Украйна, когато  е било показано като въздушно нахлуване против Киев.

В средите, податливи на тайни теории, се популяризира и друга дезинформация – че земетресението не било „ обикновено естествено събитие “. Ставало дума за „ наказателна акция “ против Турция, извършена от НАТО или от Съединени американски щати. Турция трябвало да бъде „ осъдена “ поради позицията ѝ по отношение на глобите против Русия. Какви доказателства се показват за тази тайна доктрина? Например това, че доста европейски страни и Съединени американски щати при започване на февруари краткотрайно затвориха консулските си служби в Истанбул. Но както показва АРД – същинското съображение за затварянето на службите са били опасенията от повишен риск за атентати против западни жители в Турция.

Съвсем естествено поражда и въпросът - по какъв начин американците са съумели да провокират толкоз тежко земетресение. Но идеолозите на конспирацията разполагат и с отговор на това запитване. Според тях това е станало благодарение на програмата HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program), изследваща йоносферата. Споменатите конспиратори са уверени, че тази стратегия носи отговорността за осъществяването на климатични операции, както и за предизвикването на естествени произшествия като трусове, наводнения или изригвания на вулкани, показва Фрювирт. Тя изяснява, че в тайните среди има мощна наклонност зад всяко огромно събитие да се допуска съществуването на злостен план и мощна интрига.

Оливер Хайдбах от Германския център за геоложки изследвания декларира по този мотив пред АРД, че трусове не могат да бъдат провокирани благодарение на радиовълни. А неговият сътрудник от същия център Юри Шприц показва твърдото си разбиране, че „ постигнатата с програмата трансформация на йоносферата не би могла да аргументи земетресение. А и би било невероятно силата от йоносферата да бъде трансферирана на разнообразни места по Земята “.

Швейцарското издание „ Блик “ беседва по същата тематика със сеизмолога Филип Кестли, който е безапелационен: „ Митът за  HAARP е изцяло неоснователен от научна позиция “. Той изяснява, че радиовълните на HAARP не могат да провокират земетресение – това са къси талази, които не могат да обхванат на дълбочина 20 километра, където са се зародили земетресенията по сирийско-турската граница.

В обществените медии може обаче да бъде намерено видео, което сякаш дава доказателства, че зад земетресението стои точно HAARP – тъй като на него се виждат светкавици, които не били обикновено събитие при трусове. Но и това видео не е настоящо, както откриват изследванията на АРД – то е било снимано при земетресение в западната част на Турция на 23 ноември 2022 година. Има и още нещо погрешно. Факт е, че по време на земетресение може да има светкавици, да вземем за пример при къси съединения от развалени електропроводи.

И проруската агитация се възползва от земетресението, като употребява нещастието от опустошителните земетресения, с цел да популяризира своите подправени разкази. В случая става дума за видео в проруските канали, в което човек, показан като турския публицист Джем Киран споделя, че Русия е подготвена да помогне, само че не и НАТО – макар че и американска военна база е потърпевша от труса. „ Американски бойци има, само че те не оказват помощ “, споделя Киран. Истината обаче е напълно друга: както Съединени американски щати, по този начин и доста други страни от НАТО към този момент изпратиха избавителни екипи в Турция.

Това, което не се загатва в проруските канали, е, че въпросният Джем Киран в своя блог и в своите канали популяризира и съветска агитация за войната в Украйна. На уеб страницата му написа, че желае „ да разчупи криворазбраната визия за Русия в Турция и да разпространява тази страна “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР