Разраства се масовото недоволство във Франция. То беше предизвикано от

...
Разраства се масовото недоволство във Франция. То беше предизвикано от
Коментари Харесай

Майката на убитото във Франция момче поведе многохилядно шествие

Разраства се всеобщото неодобрение във Франция. То беше провокирано от гибелта на 17-годишен, убит от служител на реда. За преодоляване на безредиците са мобилизирани 40 хиляди служители на реда. Извънредно състояние към този момент не се планува. 180 души са задържани, 170 служители на реда са ранени след следващата нощ на принуждение.



Президентът Макрон свика спешно съвещание поради обстановката, откакто размириците се придвижиха отвън Париж и неговите покрайнини. Напрежението се популяризира в огромни градове като Тулуза, Лион, Лил, също в Дижон, Рен и Амиен.

В Нантер майката на убитото момче поведе шествие, в което се включиха хиляди хора.



Качена на камион, облечена с тениска с надпис " Справедливост за Наел ", майката на убитото момче застана отпред на шествие в Нантер - градът, където е израснал и където откри гибелта си единственият ѝ наследник.

Хиляди скандираха " Полицията убива " и " Няма правораздаване, няма мир ".



" Младо момче, благ, никога не е демон, както го дефинират медиите, добре гледан от майка си, всички в квартала познаваме баба му. Малкият си отиде за нищо. Да, карал е без брошура, опитал е да избяга, само че не трябваше да бъде убиван ", споделя Мохамед, който е комшия на фамилията на жертвата.

Няколко часа по-рано Франция изглеждаше по този начин - подпалени или атакувани публични здания, опожарени коли, разрушени магазини през втората нощ на безредици.





Снимки: Българска телеграфна агенция, Българска национална телевизия

Това е втората пукотевица при сходни условия във Франция от началото на годината. По-рано този месец в Западна Франция служител на реда простреля смъртоносно 19-годишен юноша от Гвинея.

18 години след гибелта на двама младежи при опит за бягство от полицията такива произшествия се повтарят.

" Всеки път са обсъждани някакви ограничения и за повече суровост и ред, и за възвръщане на доверието, които сякаш до момента по-скоро остават фасадни. Това, което прави усещане, първо, че напрежението се разгаря и в спокойни градове, което видяхме нощес, плаши и профилът, второ, на метежниците, които са все по-млади. Сред арестуваните през вчерашния ден е имало доста малолетни - под 15 година, както и тяхната организация и устойчивост ", сподели Юлия Талева, коренспондент на БНР в Париж.

Проблеми се следят и в самата полиция, която наподобява изтощена от атентати и протести.

Вижте коментара на Юлия Талева тук:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР