Разпространението на захарен диабет тип 2 придобива епидемичен характер, като

...
Разпространението на захарен диабет тип 2 придобива епидемичен характер, като
Коментари Харесай

Експерти: Ако сте болни от захарен диабет, грижете се за сърцето си

Разпространението на захарен диабет вид 2 придобива епидемиологичен темперамент, като се чака и през идващите години броят на хората в международен мащаб да се усилва прогресивно. За страдание, главната причина за смъртността при захарния диабет вид 2 са затрудненията, които имат сърдечно-съдов темперамент. При диабетиците те се явяват два пъти по-рано и имат по-бърза градация.
Това съобщи проф. Анна-Мария Борисова по време на конференция, проведена от Българското сдружение по ендокринология във връзка Световния ден на диабета. Тази година акцент осведомителната акция е под надпис: " Когато мислиш за своята кръвна захар, намерения и за сърцето си! ".
Доказано е, че рискът от развиването на сърдечно-съдови болести е от 2 до 4 пъти по-висок при хора с диабет, а когато диабетът е съпроводен и с инфаркт или инсулт продължителността на живота е намалена с към 12 години.
Проф. Анна-Мария Борисова акцентира и значимостта на комплексния метод при захарния диабет вид 2, който включва и здравето на сърцето: " Факт е, че захарният диабет е обвързван с нараснал сърдечно-съдов риск и сърдечно-съдовите болести са водеща причина за смъртност. България е преди всичко по смъртност от сърдечно-съдови болести в Европа във възрастовите групи до и над 65 години. "
Друг обезпокоителен фактор, че 70% от българското население е с наднормено тегло . В отношение единствено Съединени американски щати имат по-високи индикатори. Факт е, че през последните години се следи понижение на сърдечно-съдовата смъртност, само че до момента в който в страни като Франция и Люксембург тя понижава надлежно с 34-35% и 42-49%, то у нас понижението е в границите на 18-20%.
Освен това у нас разпространяването на артериална хипертония измежду диабетиците е значимо по-високо спрямо недиабетиците – 79,6% против 39,5%.
В България 2,5 пъти по-често диабетиците имат сърдечно-съдови болести в съпоставяне със здравите – 6% против 2,6%, по данни от 2012 година.
Повишената периодичност на ССЗ при пациентите с диабет се дължи на ускорената коронарна артеросклероза, която се развива в по-ранна възраст и прогресира по-бързо до сърдечно-съдови произшествия, в сравнение с при хората, които нямат диабет. Доказано е, че почти 50% от пациентите с диабет умират от ССЗ, а рискът от гибел заради сърдечно-съдови аргументи е от два до четири пъти по-висок при хората с диабет. Факторите, които се свързват с нараснала смъртност среди диабетиците са мъжкият пол и огромната дълготрайност на диабета. Диабетът покачва с 2,5 пъти риска от развиване на сърдечна непълнота. Рисковите фактори за развиването на сърдечна непълнота при пациенти със захарен диабет са артериална хипертония, коронарна болст на сърцето, хипегликемия, хиперинсулинемия и други
Някои обичайни опасности фактори за сърдечно-съдово заболяване при пациенти със захарен диабет са съществуване на артериална хипертония, тютюнопушене, затлъстяване, хипергликемия и други.
Захарният диабет вид 2, именуван още неинсулинозависим диабет, е най-често срещаният вид диабет, присъщ за зрялата и преклонна възраст. Заболяването има изразено генетично влечение. Захарният диабет вид 2 настава в резултат на отпадането на действието на инсулина или така наречен инсулинова резистеннтност. Тя се дължи на недостатък на инсулиновите рецептори и пострецепторен недостатък, което води до нарушено асимилиране на глюкоза от клетките.
Ако болестта бъде намерено в точния момент и вярно следено, се понижава вероятността за допълните затруднения и тежките последици от съпътстващи болести, присъщи за захарния диабет вид 2. Състоянието на пациента може да се усъвършенства като се съблюдава вярно хранене, умерена физическа интензивност и избор на подобаваща терапия. Важно е да се знае, че когато човек страда от захарен диабет вид 2, заплахата произтича освен от равнището на кръвната захар, само че и от появяването на сърдечно-съдовите болести.
Информационната акция, която стартира през днешния ден (14 ноември) ще има народен обсег и ще включва разпространяване на просветителни листовки до пациентите в ДЦК в София, Варна, Бургас, плевен, Русе, Стара Загора и Плевен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР