Разпространението на ковид и опасността от новия вариант омикрон задълбочават

...
Разпространението на ковид и опасността от новия вариант омикрон задълбочават
Коментари Харесай

Психотерапевти: Разпространението на COVID-19 задълбочава психичните проблем

Разпространението на коронавирус и заплахата от новия вид омикрон задълбочават психическите проблеми, настояват психотерапевти. В Русе се усилват случаите на хора, които търсят помощ. Според експертите повода за това е продължаващата дълго време пандемия, която оказва въздействие най-много върху финансовото положение на фамилиите, предава Българска национална телевизия. Хората споделят, че към този момент не си вършат дълготрайни проекти. А тези, които са се сблъсквали с вируса, се опасяват претърпяното да не се повтори.

Психологът Траян Личев споделя, че преболедувалите коронавирус постепенно възстановяват вярата в себе си и във опциите си. В момента той оказва помощ на човек с такива проблеми.

" Прав, здрав, само че вътрешното му чувство е, че още не е подготвен за работа, не може да се възвърне изцяло, това се отразява и на фамилията му, на връзките със брачната половинка му, с децата, усеща се че е непотребен, малоценен ", разяснява Траян Личев, психолог и психотерапевт.

Психоаналитикът Янка Василева споделя, че първата вълна на пандемията е подействала като потрес, само че и като готовност на хората. Сега обаче коронавирус изважда на повърхността забравени страхове и паники.

" Това продължи прекомерно дълго и рецесията стана перманентна. Засилиха се тревожните разстройства като цяло ", сподели Янка Василева, психолог и психотерапевт.

Ковид пандемията, по думите на психолозите, е довела и до боязън от обществени контакти.

" Прекаленото оставане у дома - тук се ускори към този момент обществената уплаха и зависимостта от екрана. Децата към този момент нямат обществените умения, мъчно поддържат другарства. При възрастните се изостря икономическата неустановеност ", добави Янка Василева.

За да се преодолеят спешните обстановки, психотерапевтите поучават за повече диалози с близки хора, повече придвижване и занимания с обичани неща.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР