Разпространението на грипа у нас е такова, че едва ли

...
Разпространението на грипа у нас е такова, че едва ли
Коментари Харесай

Проф. Радка Аргирова: Няма да се стигне до национална грипна ваканция

Разпространението на грипа у нас е такова, че надали ще се стигне до национална грипна почивка, разгласи през вчерашния ден вирусологът проф. Радка Аргирова. По думите й има придвижване от изток на запад на грипната вълна. Тя позволява, че пикът ще стигне в края на февруари, базирайки се на специалисти. " Коктейлът е на първо място и преди всичко от грипни вируси - от вид А два вируса и от вид Б към този момент имаме. Освен това имаме и случаи на КОВИД-19. Забелязва се, че има респираторно-синцитиален вирус, съществено протичащ при децата до 5 година Другите вируси, които сега се разхождат в страната, са риновируси, аденовируси, мета-пневмо вирус ", уточни проф. Аргирова. Тя акцентира, че времето и климатът са доста подобаващи за развиването на тези болести и инфекции, само че държанието на хората също играе роля в разпространяването на вълната. " Малко се усещаме като отвързани, тъй като сме свободни. Не се приказва за маски и отстояния, а би трябвало да се сещаме, че колкото повече такива инфекции има, в случай че вървим на всеобщи събирания, е добре да носим маски. И в случай че почувстваме неразположение, първо би трябвало да сложим маска, след това да отидем при доктор, с цел да не разнасяме болестта ", предлага вирусологът. Тя е безапелационна, че е значимо бързото самоизолиране и още при започване на признаците да стартират да се одобряват противогрипни препарати. 
Не казвайте " просто грип ", съобщи основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев, като напомни, че най-честото затруднение при грипа е пневмонията. Тя е доста присъща вирусна пневмония - на слушалка се хваща по-трудно, само че на рентгенова фотография се обрисува незабавно, сподели доцент Кунчев.
Община Родопи разгласи грипна почивка за учениците от 16 януари до сряда идната седмица. От 17 януари в Старозагорска област се афишира грипна зараза. Ще бъдат прекратени образователните занятия във всички учебни заведения на територията на региона. 
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР