Разпределението на ваксините между страните от Европейския съюз остава горещата

...
Разпределението на ваксините между страните от Европейския съюз остава горещата
Коментари Харесай

Евролидерите не се разбраха за разпределението на 10 млн. дози от ваксината на „Пфайзер“

Разпределението на имунизациите сред страните от Европейския съюз остава горещата тематика в Европа и след приключилата нощес видеоконферента среща на евролидерите.

Евролидерите не съумяха да намерят компромис за метода на систематизиране на 10-те милиона ваксини, които „ Пфайзер “ се ангажира да достави предварително на Евросъюза.

Дозите би трябвало да са пропорционални на броя на популацията на страните-членки. Финалното решение ще бъде взето в допълнение от непрекъснатите представители в Европейски Съюз.

Дебат провокираха и новите ограничавания за експорт на ваксини от Европа, наложени от Европейска комисия.

„ Най-важното е да подсигуряваме на нашите жители, че те ще получат своите ваксини. Производителите би трябвало да извършват поетите задължения в договорите си с Европейски Съюз, преди да изнасят за други райони. Такъв е казусът с „ АстраЗенека “, която би трябвало да навакса закъснението си по отношение на Европейски Съюз, преди да се ангажира за изнася ваксини на открито “, зави ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Цифровото зелено уверение, което България поддържа, към момента не провокира единогласие измежду евролидерите.

„ Разбира се, регистрират се всички проблеми които има по отношение на персоналните данни, хора които не могат да се имунизират, тъй като имат болести, които не го разрешават, или не са съумели още да се имунизират. Така че опцията на хората да пътуват свободно, да се придвижват свободно, е главен принцип в Европейския съюз да бъде спазен. А този зелен дигитален документ да е просто в услуга за по-бързо и по-леко напредване, да не води до карантиниране в следствие “, сподели българският министър председател Бойко Борисов.

За първи път от повече от 10 години насам американски президент взе участие в съвещание на евролидерите. Джо Байдън се причисли към видеоконференцията за разискване на битката с ковид, трансатлантическите връзки, само че и връзките с Китай.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР