Разпореждането на новия премиер Кирил Петков за въвеждане на зелен

...
Разпореждането на новия премиер Кирил Петков за въвеждане на зелен
Коментари Харесай

Чиновниците без зелен сертификат ги грози уволнение

Разпореждането на новия министър председател Кирил Петков за въвеждане на зелен документ в Министерския съвет може да докара до уволняване на служители. Причината е, че съгласно адвокати условието за коронавирус документ не може да се смята за дискриминация на работното място.

" Зелен документ не се издава единствено против документ за имунизация, само че и при негативен тест за ковид-19 или след преболедуване. Хората към момента бъркат, че той е обвързван единствено с имунизацията. На базата на предходните разпореждания и на решенията на Европейския съд за правата на индивида това условие не е дискриминационно ", съобщи специалистът по трудово право към КНСБ доктор Тодор Капитанов.

Той посочи, че въвеждането на наложителен зелен документ за служителите би било дискриминация, в случай че се издава единствено против имунизиране. Капитанов акцентира, че тестването би трябвало да бъде за сметка на работодателя, без значение дали става въпрос за Министерски съвет, или друго дружество.

" Зеленият документ е въведен в доста бизнеси в страната. Важното е, в случай че има такава заповед, работодателят да обезпечи тези проби, те би трябвало да бъдат за негова сметка. Работещите доста ясно би трябвало да знаят това. Ако бъдат карани да си заплащат тестванията, с цел да влизат на работа, би трябвало да подадат тъжба в Инспекцията по труда или до синдикатите ", акцентира специалистът по трудово право.

Той напомни, че заповедта на Кирил Петков ще важи за всички чиновници в Министерския съвет.

" Заповедта ще касае всички работещи в постройките, освен за министри и депутати. А организацията за влизане на чиновниците е ангажимент на работодателя. На него би трябвало да се рапортува, в случай че има нарушавания ", съобщи доктор Тодор Капитанов.

Експертът по трудово право посочи в кои случаи може да се стигне до уволняване, в случай че чиновник не показа зелен документ.

" Неспазването на заповедта може да се смята за дисциплинарно нарушаване. Следва мъмрене, предизвестие и най-после дисциплинарно уволняване. Но служителят има право да употребява платения си отпуск, както и да изиска неплатен ", предизвести доктор Капитанов.

В същото време родният бизнес не откликна на апела на Кирил Петков зеленият документ да стане наложителен и в родните компании.

" Безспорно, концепцията да продължи битката с COVID-19 и да я постави като предпочитана концепция, е вярна. Вчерашното му предложение да се увеличи броят на хората със зелен документ посредством бизнеса обаче би довело до негативен резултат ", счита притежателят на верига магазини Мариан Колев.

" Какво сподели нашият опит - първите дни от въвеждането на зеления документ правихме дейни старания да убеждаваме нашите чиновници, че това е вярното. Ефектът беше съвсем никакъв ", посочи Колев.

По думите на Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България, страната би трябвало да даде " положителния образец ".

" Тя е най-големият шеф. Всеки пети българин работи в обществения бранш. Общо 556 000 служащи и чиновници получават заплати от страната ", разяснява той.

" Нека страната да вкара наложителен зелен документ за достъп до работни места на държавните чиновници, тези от обществения бранш и да забележим какъв ще бъде резултатът ", прикани още Иванов.

Той даде и съвет на министър Асен Василев - " да вкара наложителна имунизация на държавните чиновници и тогава непринудено ще получи повече от 30 000 молби за овакантяване ".
Свързани вести Среща на водачите на Европейски Съюз, разискват зеления документ и цените на горивата Премиерът Петков с първа заповед: Всеки в Министерски съвет със зелен документ! ВИДЕО
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР