Разполагането на сръбски войски на границата на Косово напомня за

...
Разполагането на сръбски войски на границата на Косово напомня за
Коментари Харесай

Косово: Сърбия се държи като Русия преди нахлуването в Украйна


Разполагането на сръбски войски на границата на Косово припомня за държанието на Русия по отношение на Украйна преди нейната инвазия , сподели косовският външен министър, призовавайки Европейския съюз да предприеме дейности против Белград, като да вземем за пример заледяване на статута му на претендент за участие, предава " Ройтерс ".

Предупреждението идва, откакто  че следят тревожно скупчване на сръбски военни по границата на Косово, което дестабилизира региона, а

" Никога не е имало такова концентриране на войски през последните години ", сподели косовският външен министър Доника Гервала-Шварц пред немската телевизия Deutschlandfunk в изявление в понеделник. " Оръжията, които имат там, танковете - това ни основава неприятно чувство, тъй като не знаем по какъв начин ще реагира интернационалната общественост.

Тя сподели, че не става дума единствено за концентрацията на войски на ръба на някогашната южна провинция , чиято самостоятелност Белград не признава, само че и за реториката на Сърбия и нейните " способи ", наподобяващи съветското държание по отношение на Украйна.

" Затова е още по-важно да се подхващат нужните стъпки ", сподели тя.

Сръбският президент , че не има намерение да подреди на силите си да преминат границата с Косово, защото ескалация на спора би навредила на стремежите на Белград да се причисли към Европейски Съюз.

Напрежението сред двете страни набъбна, откакто, укрили се в манастир, трансформира тихото село в Северно Косово във военна зона преди 10 дни.

Косово, което разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година след партизанско въстание и интервенция на НАТО през 1999 година, упреква Сърбия, че въоръжава и поддържа сръбските бойци.

Сърбия упреква Косово в ускорение на принуждение, като не съумява да приложи десетилетно съглашение, реализирано с посредничеството на Европейски Съюз, предвиждащо локална автономност за сърбите в регион на север на страната, където те съставляват болшинство.

" Вучич няма да остави нещата по този начин, в случай че не бъдат изречени ясни думи и той не вижда последици за дейностите си ", предизвести Гервала-Шварц, отбелязвайки, че това може да включва прекъсване на средствата от Европейски Съюз за Сърбия и статута на страната на претендент за участие.
 И Европейски Съюз прикани за евакуиране на сръбските войски от границата на Косово
И Европейски Съюз прикани за евакуиране на сръбските войски от границата на Косово

Това зави в събота висшият представител на блока по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР