Разпалването на протести след решението на Конституционния съд, отменящо при

...
Разпалването на протести след решението на Конституционния съд, отменящо при
Коментари Харесай

Моравецки: Протестите срещу забраната на абортите в Полша са прекалени

Разпалването на митинги след решението на Конституционния съд, отменящо при патология на плода, е неприемливо, съобщи през днешния ден по време на конференция министър председателят на Полша.
„ Ситуацията, с която се сблъскваме на улицата, експанзията, вандализмът, нападенията, нямат място. Ще им противодействаме уверено. Това нарушава публичният ред и законите ”, съобщи той и подсети, че в страната епидемията продължава и съществува риск от неконтролируем растеж на заболеваемостта поради всеобщите събирания.
Според премиера, полското държавно управление би трябвало да се стреми да успокои обстановката, защото актуалното състояние и нападенията против светини и църкви са неприемливи.
„ Отхвърляме всякаква експанзия в публичния живот ”, съобщи Муравецки и прикани да се заобикаля разгаряне на напрежението,тъй като това може да докара до необратими последствия за обществото.
Премиерът акцентира, че „ случаите на опасност за живота или здравето на дамите не са обект на това решение ”. В него се приказва за изключване на по този начин наречените евгенични аргументи, а не случаи, при които има заплаха за живота или здравето на майката. Той пое ангажимент да вкара пренатален тест за всички бременни и да оказва подпомагане на всички дами и деца в затруднено състояние.
През миналата седмица хиляди излязоха на митинги в градовете в Полша, несъгласни с съвсем цялостната възбрана за аборт в страната, напомня БГНЕС.
 Протести в Полша против съвсем цялостната възбрана за аборти Протести в Полша против съвсем цялостната възбрана за аборти
Хиляди дефилираха в градовете в Полша в събота в третия следващ ден на митинг против съвсем цялостната възбрана за аборт в страната, като ня...
Протестиращите реагираха на решението на конституционния съд на Полша в четвъртък, че действителен закон, допускащ аборта на деформирани плодове, е " несъответстващ " с конституцията. Решението провокира митинг от страна на правозащитни групи в и отвън надълбоко католическата страна с население от 38 милиона души.
Решението значи, че отсега нататък абортите ще бъдат позволени единствено в случаи на обезчестяване, блудничество или в случай че има опасност за живота на дамата.
В Полша към този момент има по-малко от 2000 законни аборта годишно и по-голямата част от тях се правят заради деформирани плодове.
Но женските групи пресмятат, че всяка година до 200 000 процедури се правят нелегално или в чужбина.
Демонстрациите продължиха макар държавната възбрана за обществени събирания, наложена като част от необятен набор ограничения, предопределени да спрат рекордния скок в случаите на ковид през последните дни.
 Конституционният съд на Полша забрани абортите даже при увреждане на плода Конституционният съд на Полша забрани абортите даже при увреждане на плода
Конституционният съд на Полша постанови през днешния ден, че абортът по причина увреждане на плода опонира на конституцията, съобщи БНР, позов...
Решението на Конституционния съд е в сходство с това, което желаеха полският римокатолически епископат и ръководещата дясна партия Право и правдивост (ПиС).
Съдът е реформиран от държавното управление на ПиС и от този момент е упрекван в съществуването на доста съдии в неговите редици, лоялни на партията.
Решението за аборта на полския съд провокира неотложно наказание от страна на Съвета на Европа - водещата организация за правата на индивида на континента.
Нейният комисар по правата на индивида го назова " печален ден за правата на дамите ".
Правозащитни групи, в това число Amnesty International и Human Rights Watch също нападат решението.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР