Разочароващото възстановяване на Китай след пандемията от COVID-19 породи значителни

...
Разочароващото възстановяване на Китай след пандемията от COVID-19 породи значителни
Коментари Харесай

Може ли Китай да върне своето икономическо чудо през 2024 г.?

Разочароващото възобновяване на Китай след пандемията от COVID-19 породи обилни подозрения по отношение на основите на неговия десетилетен замайващ напредък и сложи Пекин пред сложен избор за 2024 година и по-късно:

Поемане на повече задължения или по-малко напредък

Очакванията бяха, че откакто Китай се откаже от своите драконовски правила за пандемията, потребителите ще се върнат в моловете, задграничните вложения ще се възобновят, фабриките ще се засилят, а търговете на земя и продажбите на жилища ще се стабилизират, написа Reuters.

Вместо това китайските купувачи икономисват за черни дни, задгранични компании изтеглиха парични средства, а разработчиците на парцели са разколебани, финансите на локалните държавни управления са затруднени, производителите са изправени пред намаляващо търсене.
 Икономиката на Китай върви към дефлация
Икономика №2 върви към дефлация

Има няколко съществени провокации, които висят пред страната

Попарените упования

частично оправдаха мненията на тези, които постоянно са се съмнявали в модела на напредък на Китай, като някои икономисти даже направиха паралели с балона на Япония преди неговите " изгубени десетилетия " на застоялост, започваща през 90-те години.

Китайските скептици настояват, че Пекин не е съумял да пренасочи стопанската система от водено от строителството развиване към воден от потреблението напредък преди десетилетие, когато трябваше да го направи. Оттогава дългът изпревари растежа на стопанската система, достигайки равнища, които локалните държавни управления и компаниите за недвижими парцели в този момент се борят да обслужват.

Политиците дадоха обещание тази година да усилят потреблението и да понижат зависимостта на стопанската система надалеч от балона на недвижимите парцели. Пекин насочва банките да отпускат повече заеми за съответна дълготрайна пътна карта за изчистване на дълга и преструктуриране на стопанската система.

Какъвто и избор да направи Китай

той ще би трябвало да регистрира застаряващото и намаляващо население, както и сложната геополитическа среда, с възходящата нерешителност на Запада към правенето на бизнес с втората стопанска система в света.

Брутният вътрешен продукт на Китай евентуално ще нарасне с към 5% през 2023 година, изпреварвайки темпа на международната стопанска система. Въпреки това, не трябва да се подценява фактът, че Китай влага в продукцията си два пъти повече от Съединените щати, което допуска, че забележителна част от стопанската система е непродуктивна.

Това значи още, че доста китайци не усещат този напредък. Младежката безработица надвиши 21% през юни т.г., последните числови данни, преди Пекин противоречиво да спре да регистрира намерено този индикатор.

Завършилите университет, които са учили за работа в напреднала стопанска система, в този момент заемат нискоквалифицирани позиции, с цел да свързват двата края, до момента в който други виждат понижаване на техните заплати.

В стопанска система, в която 70% от благосъстоянието на семейството е вложено в парцели, притежателите на жилища в този момент се усещат по-бедни. Дори в една от дребното светли точки на стопанската система, бранша на електрическите транспортни средства, ценовата война предизвиква болежка надолу по веригата на доставчиците и служащите.
 Новата (изненадваща) опасност за китайската стопанска система
Новата (изненадваща) опасност за втората стопанска система в света

Докато Европа още се бори с инфлацията, в Китай " надвисва " различен проблем

Националният скептицизъм може да изложи президента Си Дзинпин на опасности за обществената непоклатимост, споделят анализатори. Ако Китай в действителност се подхлъзне към крах в стила на Япония, той ще го направи, преди въобще да реализира качествения тип развиване, който направи Япония.

Това би се усетило необятно, защото множеството международни промишлености зависят доста от доставчиците от Китай. Африка и Латинска Америка разчитат Китай да купува техните артикули и да финансира тяхната индустриализация.

Какво да чакаме през 2024 година?

Проблемите на Китай му дават малко време, преди да би трябвало да направи някои сложни избори.

Политиците желаят да трансформират структурата на стопанската система, само че промените постоянно са били сложни в Китай.

Натискът за повишение на благосъстоянието за стотици милиони служащи мигранти от селските региони, които съгласно някои оценки биха могли да прибавят 1,7% от Брутният вътрешен продукт през потреблението на семействата, в случай че имаха сходен достъп до публични услуги като градските поданици, към този момент стопира заради терзания по отношение на обществената непоклатимост и разноските.

Усилията на Китай да позволи проблемите си със собствеността и дълга се натъкват на сходни опасения.

Кой заплаща за неприятните им вложения? Банки, държавни компании, централното държавно управление, предприятия или семейства?

Всяка от тези варианти може да значи по-слаб предстоящ напредък, споделят икономисти.

Засега обаче Китай наподобява неуверен да направи избор, който би пожертвал растежа за промени.
 Прогнозите за положението на китайската стопанска система се утежняват
Прогнозите за положението на китайската стопанска система се утежняват

Рейтинговата организация Moody`s намали вероятността на Китай от постоянна до отрицателна

Правителствени съветници приканват за цел за напредък от към 5% за идната година. Въпреки че това е в сходство с задачата му за 2023 година, няма да има същото ласкаво съпоставяне от година на година със спада, породен от блокирането на стопанската система през 2022 година

Такава цел може да о тласне страната към повече задължения - видът фискална политика, която подтикна Moody`s да утежни вероятността за кредитния рейтинг на Китай този месец, тласкайки китайските акции до петгодишно дъно.

Къде се изразходват тези пари ще ни покаже дали Пекин трансформира метода си или повтаря модела на напредък, за който мнозина се опасяват, че е минал.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР