Разнообразието от моторни масла на пазара е огромно. Освен съществуващите

...
Разнообразието от моторни масла на пазара е огромно. Освен съществуващите
Коментари Харесай

Как да изберем подходящото моторно масло за колата си?


Разнообразието от моторни масла на пазара е голямо. Освен съществуващите разнообразни производители, оферират се и разнообразни по тип масла и това прави изборът на двигателно масло сложен.

Многото благоприятни условия и информация не улесняват задачата, а решението е доста просто: погледнете в инструкцията за употреба на вашия автомобил.

В него е посочен вискозитета на маслото, който би трябвало наложително да бъде спазен при избора на двигателно масло.

Ако имате съмнения в избора или не разполагате с нужната информация, във верига магазини за разполагаме с нужните експерти, които ще ви предложат вярното масло за вашия мотор. В нашите магазини ще намерите многообразие от качествени моторни масла на водещи производители в сектора. А също можете да поръчате и онлайн на www.avto.bim.bg .

Избирайте масло, на което има признака на API (Американски петролен институт), който демонстрира, че маслото е тествано. Налично е и означение, като най-новите стандарти за бензинови мотори са SP, а за дизелови CK-4.

Тези обозначения се основават на редица лабораторни и двигателни проби и демонстрират свойствата на маслото да защищава мотора от изхабяване, отлагания и утайки. Текущите стандарти включват следните обозначения:
  • За бензинови мотори: SP, SN, SM, SL и SJ;
  • За дизелови мотори: CK-4, CJ-4, CI-4, CH-4 и FA-4.

Другият знак, който е значим е SAE, който е на Обществото на автомобилните инженери и демонстрира вискозитета и преминатите сервизни проби по API.

Какво е вискозитет и за какво е толкоз значим?

Вискозитет на маслото значи съпротивлението на течността против потока. Или способността на маслото да се задържа върху повърхности, като резервира своята течливост. Оценява се по плътността си при нула градуса по Фаренхайт. На обозначенията това е цифрата преди W.

Двигателното масло става по-тънко и течно при нагряване и се сгъстява при изстудяване.

По-плътното масло основава по-добър сразяващ пласт сред движещите се детайли и уплътнява по-добре детайлите на мотора.

За да не се втечнява прекомерно при високи температури към моторното масло се прибавят добавки. Колкото е по-устойчиво маслото на разреждане, толкоз по-високо е цифрата в обозначението след W.

При ниски температури маслото не би трябвало да се сгъстява доста, с цел да е в положение да смаже всички елементи на мотора. Много сгъстеното масло при ниски температури може да затрудни стартирането на мотора, тъй като се изисква доста повече сила за завъртане на коляновия вал. За ниски температури цифрата пред W е по-добре да е по-малко.

След пускане при работа на мотора, маслото се загрява и надлежно се втечнява, по тази причина цифрата след W е доста значимо за по-мощни и комплицирани мотори.

Защо се създават толкоз доста масла?

Разнообразието на моторни масла е реалност. Достатъчно е да погледнете в магазин за авточасти, където се оферират масла за: нови коли, мотори с огромен пробег, за тежкотоварни коли и така нататък и с всевъзможен вискозитет.

В инструкцията за употреба на вашия автомобил е посочено целесъобразното моторно масло, което може да бъде и енергоспестяващо и дава спомагателна спестовност на гориво.

Синтетично или стандартно масло?

Премиум стандартно масло е общоприетото за нови коли. Всички водещи производители оферират такива масла. Те се създават с няколко вискозитета и се тестват по новия стандарт на API.

Автомобилните производители дефинират, за вярната работа на мотора, 5W-20 или 5W-30 за потребление при по-ниски температури, а 10W-30 се предлага при по-високи температури на околната среда. Тези три разновидността покриват множеството леки коли.

Но най-важното нещо е постоянната промяна на маслото и филтъра. Повечето експерти предлагат постоянна промяна на маслото на всеки 7000 километра или на четири месеца.

Минимумът е два пъти годишно, само че в случай че имате знак за промяна на масло на таблото, то следвайте напътствията му и постоянно го нулирайте при промяна.

Синтетично масло – то е предопределено за високотехнологични мотори или такива с тежки натоварвания. Те са течливи при ниски температури и имат добър вискозитет при високи.

Но за какво не са подобаващи за всеки автомобил?

Като начало те са скъпи и не всеки мотор има потребност от тях. Освен това може да не са подобаващи за избран мотор и да не покриват дейно потребностите му.

Това зависи от условията на производителя на съответния мотор.

Полусинтетично или смесено масло . То е синтетично масло, смесено с минерално и обезпечава отбрана при тежки натоварвания на мотора и високи температури.

Характерно за този вид масла е, че са по-слабо летливи и се изпаряват по-малко, а това понижава загубата на масло и усилва икономията на гориво. Подходящи са за пикапи и SUV, тъй като пазят в допълнение мотора при тежко натоварване.

По-евтини са от синтетичното масло и са малко по-скъпи от минералното.

Масло за мотори с по-голям пробег.

Почти две трети от колите на пътя имат пробег над 120 000 километра. Производителите на петролни артикули регистрират това и основават масла, подобаващи за такива мотори.

При коли с огромен пробег е допустимо протичане на моторно масло от мотора, което се дължи на стареенето на гумените уплътнения. Това води до понижаване на равнището на маслото в мотора и постоянно доливане.

Този проблем може да се реши с масло за огромен пробег, тъй като тези масла са обогатени с балсами, които проникват в порите на гумените уплътнения и възвръщат формата и гъвкавостта им.

Друг проблем е загубата на мощ и отмереност на мотора, заради изхабяване. При потребление на масла за огромен пробег този проблем се взема решение. Те имат по-висок вискозитет и добавки за подобряването му, които уплътняват хлабините в цилиндрите и лагерите на мотора. Освен това имат добавки срещу изхабяване, като доста забавят този развой.

Ако автомобилът ви е на повече километри, то маслото за огромен пробег е това, което е за предпочитане.

Повече за двигателното масло

Устойчивостта на маслото против разреждане при високи температури се назовава показател на вискозитета. То би трябвало да не губи свойствата си до идната промяна.

Характерно за моторното масло е, че губи вискозитет от отрязване, което се получава при плъзгане в тесните хлабини сред железни повърхности като тези в лагерите.

Устойчивостта на загуба на вискозитет се назовава непоклатимост на отрязване. Тя е нужна с цел да се поддържа смазващия филм сред обособените елементи.

Минералното двигателно масло съдържа примес от няколко типа базови масла. Повечето производители избират от пет групи, които се създават по друг метод и с друг вискозитет.

Колкото повече е обработката, толкоз продуктите се приближават до класификацията синтетични. Те съдържат химикали, които могат да са получени от нефт, само че са толкоз изменени, че не се смятат за естествени масла.

Базовите масла съставляват от 70 до 95 % от моторното масло. Към тях се прибавят добавки, които усъвършенстват свойствата му. Всеки производител си има технологии и предписания за правене на моторни масла.

Освен разреждането на маслото при нагряване, значима е и гъстотата при ниски температури. Изпаряването на маслото също е проблем, тъй като се усилва разхода на масло, а също маслото се уплътнява и покачва разхода на гориво. Използването на по-малко летливи базови масла е един от методите за понижаване на изпаренията.

Добавки към моторното масло

Освен смесването на качествени базови масла, за поддържане на качеството на маслото се употребяват добавки. Високите температури при работа на мотора способстват за образуването на съединения от влагата, артикули от горенето и износването на мотора, корозията и кислорода. От тях се образуват утайки и налепи, които повреждат мотора.

Добавките поддържат положително смазване и предотвартяват образуването на налепи и утайки. Основните типове добавки към двигателното масло са:
  • Добавки за възстановяване на вискозитетния показател – те предотвартяват

несъразмерното разреждане на маслото при нагряване.
  • Детергенти – това са субстанции, които отстраняват отлаганията по

повърхностите в мотора и попречват образуването на нагар, наслойка и разяждане.
  • Дисперсанти – те разпръскват твърдите частици, като ги държат в маслото

с цел да не се образуват утайки, налепи и киселини. Има добавки които работят като детергенти и дисперсанти.
  • Противоизносващи добавки – когато смазващият пласт, основан от маслото

се разпадне тези добавки защищават металните повърхности от изхабяване. Обикновено за задачата се употребяват съединения на цинк и фосфор.
  • Добавки, намаляващи триенето сред детайлите . Различават се от

противоизносващите, тъй като понижават триенето в мотора и усъвършенстват икономията на гориво. При тях се употребява графит, молибден и други.
  • Депресанти на точката на застиване – даже когато вискозитетът при нула

градуса по Фаренхайт е невисок, това не значи, че маслото няма да се сгъсти при ниски температури. То съдържа восъчни частици, които могат да се втвърдят и да затруднят мазането. Затова се употребяват добавки да поддържат маслото течно при мраз.
  • Антиоксиданти – те предотвартяват окисляването, което сгъстява маслото.

Това важи изключително за новите мотори, при които се контролират отработените газове и работят при по-високи температури. Такава роля извършват и някои от другите добавки като противоизносните да вземем за пример.
  • Инхибитори на пяната – Движението на коляновия вал през маслото

основава пяна. Разпененото масло не смазва дейно по тази причина се употребяват противоразпенващи добавки.
  • Инхибитори на наслойка или разяждане – за предотвратяване на детайлите от

киселини и влага и предотвартяване на разяждане.

Внимавайте с добавките

Повече добавки не постоянно е по-добре . Понякога по този начин може да влошите маслото.

Например серните съединения имат противоизносни и антиокислителни свойства, само че могат да усилят разхода на гориво и да понижат успеваемостта на катализатора.

Това важи и за прибавянето на повече дисперсант и добавки срещу изхабяване.

Добавянето на повече детергенти може да повлияе на противоизносните свойства на маслото.

Затова добавките в маслото би трябвало да се употребяват доста деликатно.

Не забравяйте да промените масления филтър

Задължително при промяна на маслото би трябвало да се смени и масленият филтър. За избирането на подобен най-добре използвайте VIN кода на автомобила. Това ще ви подсигурява, че без значение от производителя, филтърът ще е подобаващ за вашия автомобил.

Добре е да имате най-малко един литър в допълнение моторно масло, тъй като може да се наложи доливане в процеса на употреба. Винаги доливайте същото масло като това в мотора, тъй като не всички масла могат да се смесват и от време на време се пресичат.

За да работи всеки мотор се нуждае от масло. То би трябвало да е с положителни свойства и да дава отговор на условията на производителите. До какъв брой добре и дълго ще действа моторът на вашия автомобил зависи значително от качеството на моторното маслото и навременната му промяна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР