Размяната на затворници между САЩ и Русия, при която баскетболистката

...
Размяната на затворници между САЩ и Русия, при която баскетболистката
Коментари Харесай

Русия е искала да размени Бритни Грайнър за екзекутора на чеченски боец в Берлин

Размяната на пандизчии сред Съединени американски щати и Русия, при която баскетболистката беше пусната на независимост в подмяна на оръжейния търговец, можеше да има много по-различни измерения, в случай че първичните условия на Кремъл бяха изпълнени.

Руската страна е поискала Грайнър да бъде разменена за Вадим Красиков - причинителя на показното ликвидиране в центъра на Берлин от 2019 година, при което беше премахнат Зелимхан Хангошвили.

Хангошвили беше грузински жител от чеченски генезис, който бе приютен в Германия като политически емигрант три години по-рано.
Зелимхан Хангошвили е работил като боен пълководец в чеченската република Ичкерия против Русия по време на Втората чеченска война.През август 2008 година когато Русия и сепаратистите от Южна Осетия и Абхазия нападат Грузия, Хангошвили служи като офицер от грузинските въоръжени сили.Смята се, че той е осигурявал разследваща информация за грузинските и западните служби за сигурност, като е разпознал съветски шпиони на територията на страната. Включен е в листата на търсените терористи от ФСБ. Хангошвили претърпява един опит за ликвидиране в Грузия през 2015 година По-късно той бяга в Украйна, а оттова се трансферира в Германия. На 23 август 2019 година той е убит измежду бял ден в парка Клайнер Тиергартен в Берлин.
Стрелецът се е опитал да избяга и да прикрие следите от закононарушението, само че е хванат от немската полиция. Осъден е на пожизнен затвор.
Според данни на Bellingcat - килърът Вадим Красиков е член на елитните спецчасти " Вимпел " на Русия. " Вимпел " е основана като елитно поделение на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) през 1981 година с мандат за осъществяване на подривни интервенции зад граница.След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики " Вимпел " е преобразувано в " Департамент В " в границите на Федералната работа за сигурност, като функционалностите й са изменени за осъществяването на антитерористични интервенции на територията на Русия.Красиков е разгласен за търсене през 2014 година поради убийството на съветския предприемач Алберт Назранов. Атентатът против него носи черти, сходни на тези от нападението в Берлин - записи от камери за видеонаблюдение демонстрират, че екзекуторът доближава жертвата си на велосипед, с който по-късно бяга.
Показното ликвидиране докара до дипломатическа рецесия сред Германия и Русия, като двама чиновници на посолството в Берлин бяха изгонени от страната.

Съдът одобри, че закононарушението е осъществено в полза на съветските държавни служби.

Говорителят на Белия дом по въпросите на сигурността Джон Кърби дефинира като " несериозно предложение " настояването на Русия да си върне Красиков.

Руснакът се намира в немски затвор, върху който Съединените щати нямат пълномощия.

Размяната на пандизчии на 9 декември се посреща с доста въпроси в Съединени американски щати - както поради връщането на снабдител на оръжия за терористични групировки като Виктор Бут в Русия, по този начин и поради неуспеха на дипломатите да върнат и втория задържан американски жител Пол Уийлън (бивш морски пехотинец, упрекнат в шпионаж от Москва).
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР