Размножаващи се камъни? А да заченеш от камък? Странни въпроси, но

...
Размножаващи се камъни? А да заченеш от камък?
Странни въпроси, но
Коментари Харесай

Камъните, които дават живот - един необикновен геоложки феномен

Размножаващи се камъни? А да заченеш от камък?

Странни въпроси, само че има за какво човек да ги задава. Когато види блещукащото късче канара и научи по какъв начин е сътворена, няма по какъв начин да не стартира да търси отговори. А дали ги има?

„ Това е камъкът, който дава живот. В Португалия имат вяра, че дамата, на която се даде, ще зачене ”, описа ми в резюме притежателка на скъпоценно парченце от този толкоз необичаен тип.

Там, в родината им на Иберийския полуостров, назовават тези камъни Pedras Parideiras, или „ камъни, даващи живот ”.

Самите те „ излизат ” от други, по-големи скали

естествен феномен, който може да се види единствено в геопарка в региона Ароука. Гранитните формирания на Сера де Фрейта, на съвсем 1000 м надморска височина, са особеност, при която от твърдите скали в резултат на характерни процеси, протичащи в земните глъбини, се отделят двойно изпъкнали дисковидни възелчета. Големите сред 1 и 12 см камъчета, които се „ раждат ” от гранита, имат същия минерален състав като него. Външната им обвивка е от биотит, а ядрото - от кварц и фелдшпат.

Така формираните тъмни минерални бучки, отделящи се от кремавата канара в резултат на разширението през горещите дни, пораждат легенди измежду локалните поданици. Те вярвали, че „ родените ” от майката канара камъни имат магични свойства и могат да донесат плодовитост даже на жена отвън фертилна възраст. Поверието споделя, че жена, която желае да роди,

би трябвало да преспи с подобен магичен камък под възглавницата ,

с цел да зачене. Геоложкият феномен на възлестия гранит може да се види единствено тук, на не повече от квадратен километър повърхност край село Кастанейра, което го прави неповторим в международен мащаб.

Днес естественото знамение превлича туристи от целия свят, само че с цел да се ориентирате до такава степен, ще ви би трябвало карта, тъй като това е единствено един от над 40-те геоложки обекта, които предлага геопаркът Ароука. Съвсем неотдавна той бе включен към програмата на ЮНЕСКО „ Глобална мрежа геопаркове “ (Global Geoparks Network), в която попадат географски области с геоложко благосъстояние.

Паркът се простира на 330 квадратни километра

и е прочут още и с най-големите в света трилобити, открити тук. Това са вкаменелости на морски животни - членестоноги, живели преди повече от 400 милиона години, през интервала ордовик – т.е. във време, когато живот отвън океаните не е съществувал. Гигантските, тук-там до 90 см, животни се срещат с хиляди, застинали за безконечни времена в плочите шисти. Мястото е известно и с минната активност, развивана тук от хилядолетия насам, за което свидетелстват останките от римска златна мина и такава за рандеман на волфрам от времето на Втората международна война.

Ако някой към момента счита камъните за неодушевени, желая да му кажа: иди в Ароука и виж - те са по-живи отвсякога!

Автор: Тодор Станчев

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР