Размножаване на орхидея от парче корен Орхидеята е любимо цвете

...
Размножаване на орхидея от парче корен Орхидеята е любимо цвете
Коментари Харесай

Размножаване на орхидея от парче корен в домашни условия

Размножаване на орхидея от парче корен

Орхидеята е обичано цвете на мнозина.

Някои развъждат тези цветя благодарение на „ децата “, които от време на време се появяват на растението майка или избират да отглеждат нова орхидея от стъбълце с лист.

Има обаче различен способ, по-малко известен, само че много ефикасен – размножаване на орхидея от парче корен.

Ако листата на вашата орхидея са опадали, само че корените й са здрави, този способ е тъкмо за вас!

Подготовка на корена
Понякога се случва орхидеята бързо да изсъхне. Мнозина бързат да се отърват от тези орхидеи.

Ако корените са здрави могат да се употребяват като посадъчен материал. Така че можете да си отгледате нова орхидея.

За да размножите корените на орхидеята, преди всичко, би трябвало да извадите растението от саксията и да изтръскате корените от почвената примес. След това използвайте нож, с цел да разрежете коренището, оставяйки най-малко две булби за всяка част, която смятате да употребявате за размножаване.

Такъв размер за “разсад ” е съвършен за размножаване, само че в случай че прекалите и отрежете повече, в сравнение с ви е належащо, размножаването ще бъде доста по-трудно. Разбира се, не всичко е изгубено, само че орхидеите ще пораснат доста по-бавно.

Резените би трябвало да бъдат третирани с канела, с цел да предпазите вашето цвете от заболявания или вредители. След всички тези операции можете да засадите корена в пресен субстрат.

Избор на почва за саксията
Почвената примес, в която се отглеждат тези цветя, не се разграничава от тази, в която порастват възрастните екземпляри.

Естествено, не би трябвало да запълвате растението с елементарна почва, там те просто не могат да виреят. Трябва да закупите почва, особено предопределена за орхидеи, тъй че домашното ви растение да има допустимо най-хубави условия за развъждане.

Почвата би трябвало да дава отговор на всички условия: тя би трябвало да съдържа дребни късчета борова кора, торф и кокосови нишки. Отгледана в такава почва, орхидеята ще ви радва дълго време.

Вкореняване
След подготвяне на корените всеки от тях се засажда в обособена саксия, напълнена със сместа. След известно време ще стартират да се появяват нови корени и даже листа, което е сигнал, че всичко е наред.

Когато видите, че цветето се е вкоренило, бъдете спокойни, не се изискват спомагателни стъпки.

Допълнителни грижи
Сега би трябвало да помислите по какъв начин да се грижите за това растение в бъдеще.

Необходими са същите грижи като за пълноценните възрастни екземпляри.

Трябва да осигурите на цветето задоволително дневна светлина, температурен режим (оптималната температура е 16-24 градуса), и поливане. Последното е извънредно значимо, защото тези цветя не обичат преполиване, само че в случай че субстратът изсъхне, това може да докара до отрицателни последствия.

Вижте още: Желатин при болежка в ставите: ефикасна натурална рецепта

Така че би трябвало деликатно да следите положението на почвата и е по-добре да изсипете вода в леген, тъй че самото цвете да поеме толкоз влага, колкото му е належащо. И не забравяйте за подхранването, от което цветето се нуждае за най-благоприятен напредък и изобилен разцвет.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР