Размерът на ваучерите за храна, които работодателите могат да раздават

...
Размерът на ваучерите за храна, които работодателите могат да раздават
Коментари Харесай

Работодателите да могат дават до 80 лв. ваучери за храна, предлагат от ГЕРБ

Размерът на ваучерите за храна, които работодателите могат да раздават на чиновниците си, да се усили с 20 лева от следващата година - от 60 на 80 лв.. Това оферират от ГЕРБ сред първо и второ четене на измененията в Закона за Данък добавена стойност.

Междувременно водачът на НФСБ Валери Симеонов и група депутати оферират цената на ваучерите за храна, които работодателят може да дава на служащите си, да се покачат до 100 лв. на служащ. В момента обществените разноски за ваучери се признават като разход за данъчни цели по Закона за корпоративното подоходно облагане. Върху средствата не се начисляват осигурителни вноски и налог общ приход.

Сумата от 60 лв. е закрепена в закона преди повече от 10 години и тогава е представлявала забележителна част от минималната заплата, изясняват вносителите на измененията. Те припомнят, че през 2021 година минималната заплата ще стане 650 лв., и по този начин ваучерите ще съставляват доста дребен дял от нея. В същото време тази система е един от най-подходящите тласъци за работодателите и техните служащи, защото понижава данъчните им разноски, а в това време усилва потреблението по време на рецесия, написа още в претекстовете. Най-вероятно всеки втори шеф ще усили сумата на ваучерите, които дава, което значи, че близо 250 000 чиновници ще получават по 100 лева, а останалите 300 000 - по 60 лв.. За тази цел е нужно да се усили годишната квота от 350 млн. лв. на 500 млн. лв., което би трябвало да се заложи в бюджета за идната година, оферират от НФСБ.

Друга концепция е с тези ваучери да може да се купува освен храна в магазина, само че и с тях да се заплаща в ресторант и в хотел.

Друга предстояща смяна е понижената ставка от косвения налог към този момент да важи и за доставките на храни по домовете.

След като министър председателят Бойко Борисов даде обещание на ресторантьорите към облекчената Данък добавена стойност ставка от 9 на 100 да се прибавят и доставките по домовете, текстовете към този момент са факт и са импортирани от депутати от ГЕРБ. По-ниският данък ще е годен до края на идната година, а претекстът е, че е подложен в неравностойно състояние по отношение на останалите ресторантьорски услуги.

През годината от 20% на 9% бе свалена ставката първо на храните и безалкохолните питиета, а по-късно и на бирата и виното, сервирани в заведение.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР