Размерът на пенсиите на българските пенсионери не е какъвто трябва

...
Размерът на пенсиите на българските пенсионери не е какъвто трябва
Коментари Харесай

Хасан Адемов: Предизборно раздават на калпак по 50 лв. към пенсиите

Размерът на пенсиите на българските пенсионери не е какъвто би трябвало да бъде. По-важният въпрос е какво съставляват тези 50 лв.. Тези 50 лв. нямат никакъв темперамент, с изключение на избирателен. Раздават се на калпак на безусловно всички. Единственото смилено пояснение е, че тези 50 лв. могат да оказват помощ за повишение на потреблението ", съобщи пред Bulgaria ON AIR доктор Хасан Адемов - ръководител на парламентарната Комисия по труда, обществената и демографска политика.

Той разгласи, че дефицитът в държавното публично обезпечаване е близо 5,5 милиарда лв.. Което означавало, че с цел да може да се получават пенсии и компенсации в общ размер към 12,5 милиарда лева, би трябвало 5,5 милиарда лева да дойдат от налози.

Д-р Адемов означи, че през идващите години е доста евентуално натискът върху обществените финанси да бъде засилен. Ще страдат системите на опазването на здравето, образованието и всички останали бюджетни системи, сигнализира депутатът от Движение за права и свободи.

"Отдавна има упования детските надбавки да бъдат за всички до 18 години. Парите, с които се заплащат тези надбавки, са за сметка на налози. По-лесно решение е да се дадат пари на всички - да са до 18 години и да продължат образованието си. По-таргетираният вид е да се подкрепят тези, които имат по-голяма потребност ", съобщи доктор Адемов в "България заран ".

Според него е по-правилно да се отделят пари за фамилиите с по-ниски приходи, само че да бъде повишен размерът на обществената надбавка.

Д-р Адемов добави, че през идната година започва изплащането на спомагателната пенсия. По думите му няма база за съпоставяне сред пенсията от Национален осигурителен институт и тази от частните пенсионни фондове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР