Различните симптоми на непоносимост към лактоза, обикновено включват храносмилателни проблеми

...
Различните симптоми на непоносимост към лактоза, обикновено включват храносмилателни проблеми
Коментари Харесай

Непоносимост към лактоза – Симптоми и причини

Различните признаци на нетърпимост към лактоза, нормално включват храносмилателни проблеми като отичане на корема, диария, гадене, газове и други свързани положения. Лактозната нетърпимост поражда при хора, които нямат ензима лактаза, нужен за разграждането на лактозата.

При хората ензима лактаза е виновен за разграждането на лактозата, с цел да се улесни храносмилането, което е изключително значимо при кърмачета, които се нуждаят от лактаза за асимилиране на кърмата.

С възрастта хората нормално създават намаляващи количества лактаза.

реклама

Някои хора също могат да развият нетърпимост към лактоза след претърпяна интервенция или заради стомашно-чревни положения като вирусни или бактериални инфекции. ( 1 )

Какво е нетърпимост към лактоза?

Лактозната нетърпимост е реакция на храносмилателната ви система към лактозата, захарта в млякото.

Това положение предизвиква неприятни признаци след консумация на млечни артикули.

Много хора изпитват усложнения с усвояването на лактозата, само че не всеки изпитва забележими признаци от нея. Ако изпитвате такива признаци, това се назовава нетърпимост към лактоза.

Каква е разликата сред малабсорбция на лактоза и нетърпимост към лактоза?

Всеки с нетърпимост към лактоза има лактозна малабсорбция, само че не всеки с лактозна малабсорбция има лактозна нетърпимост. Това е по този начин, тъй като малабсорбцията се случва в тънките вътрешности, до момента в който признаците на хранителна непоносимост се появяват по-късно в дебелото черво.

Вашето фино черво е мястото, където се всмукват множеството от питателните субстанции от вашата храна. Вашето фино черво разгражда питателните субстанции на по-малки молекули, които могат да преминат през чревната стена в кръвта ви.

Всичко, което не се всмуква в тънките вътрешности, минава в дебелото черво. ( 2 )

В следствие неразградените захарни молекули в дебелото ви черво създават повече вода и повече газове. Това се случва, тъй като подтикват дебелото черво да отделя спомагателна течност, с цел да им помогне да преминат. После те създават газове, тъй като бактериите в дебелото черво ги ферментират. Това може да докара до храносмилателни признаци като диария и газове.

Колко забележими са вашите признаци ще зависи от други променливи. Можете ли да разградите малко лактозата или въобще не? Колко лактоза приемате едновременно? Какви други условия могат да повлияят на наличието на вода и газ в дебелото черво?

Симптоми на нетърпимост към лактоза

реклама

Тези признаци идват от неусвоената лактоза в дебелото черво. Отнема сред 6 и 10 часа, до момента в който храната стигне до дебелото черво, откакто я изядете, и още 24-36 часа по-късно, с цел да премине през дебелото черво.

Така че вашите признаци може да се появят до ден или два след приема на лактоза.

1. Болки и отичане на корема

Болката в стомаха и подуването са типични признаци на нетърпимост към лактоза както при деца, по този начин и при възрастни.

Когато тялото не е в положение да разгради лактозата, тя продължава през храносмилателния тракт, до момента в който доближи дебелото черво.

Въглехидрати като лактозата не могат да бъдат всмукани от клетките, покриващи дебелото черво, само че те могат да бъдат ферментирани и разградени от естествено срещащите се бактерии, живеещи там, известни като микрофлора. ( 3 )

Този развой на ферментация води до освобождение на късоверижни мастни киселини и газове като водород, метан и въглероден диоксид.

Последващото повишение на киселините и газовете може да докара до коремна болежка и конвулсии, нормално ситуирани към пъпа и в долната част на корема.

Усещането за отичане на корема се провокира от натрупването на вода и газове в дебелото черво, което води до разпъване на чревната стена.

Интересното е, че степента на отичане и болежка не се дефинира от количеството погълната лактоза, а по-скоро от чувствителността на самия човек. В резултат на това честотата и тежестта на признаците могат доста да се разграничават от човек на човек. ( 4 )

От значително значение е да се признае, че болката в стомаха и подуването са постоянно срещани признаци, които могат да зародят и заради други фактори, като преяждане, разнообразни форми на малабсорбция, инфекции, медикаменти и други медицински положения.

2. Повишени газове

Ферментацията на лактозата в дебелото черво води до нараснало произвеждане на газове, в това число водород, метан и въглероден диоксид. ( 5 )

При хора с нетърпимост към лактоза, микрофлората в дебелото черво е извънредно способна да ферментира лактозата. Това от своя страна води до нараснало формиране на газове.

Количеството генериран газ може доста да варира при обособените хора заради разликите в успеваемостта на тяхната микрофлора, както и скоростта, с която дебелото черво реабсорбира газ.

Трябва да се означи, че газовете, създадени посредством ферментация на лактоза, нормално са без аромат. В реалност аромата, обвързван с метеоризма, произлиза от разграждането на протеините в стомашно-чревния тракт, а не от въглехидратите.

2. Диария

Диарията се диагностицира, когато обещано лице отдели 3 или повече воднисти или разхлабени изпражнения в границите на 24 часа. ( 6 )

Лактозната нетърпимост способства за диарията посредством повишение на размера на водата в дебелото черво, което от своя страна усилва размера и течната консистенция на изпражненията. ( 7 )

В дебелото черво микрофлората ферментира лактозата в късоверижни мастни киселини и газове. Повечето, въпреки и не всички, от тези киселини се реабсорбират в дебелото черво. Останалите киселини и лактозата усилват количеството вода, освободено в дебелото черво от тялото.

За някои хора с нетърпимост към лактоза, потреблението на единствено 3 грама лактоза може да бъде задоволителна, с цел да провокира признаци. Много хора обаче могат да устоят до 12 грама лактоза, еквивалентно на количеството, което се намира в 1 чаша (240 мл) мляко.

Важно е да се означи, че съществуването на диария не постоянно значи нетърпимост към лактоза. Има разнообразни други фактори, които могат да доведат до диария, като избор на диета, различни типове малабсорбция, медикаменти, инфекции и възпалителни положения на червата. ( 8 )

4. Гадене

Лактозната нетърпимост може да докара до възприятие на гадене или даже да провокира повръщане, изключително при избрани човеци, в това число деца.

Проучване разкрива, че при децата гаденето е вторият най-често срещан признак, обвързван с нетърпимост към лактоза, след коремната болежка. ( 9 ) ( 10 )

Когато лактозата претърпи ферментация в стомашно-чревната система, тя може да създаде газове и летливи мастни киселини, които могат да провокират възприятие на гадене. Обикновено признаците се демонстрират в границите на почти 30 минути до 2 часа след консумация на млечни артикули. ( 11 )

Струва си да се означи, че гаденето и повръщането могат да произтичат от разнообразни фактори, в това число положения като гастроентерит, използването на избрани медикаменти, бременност и съществени здравословни проблеми, засягащи стомашно-чревния тракт, нервната система или регулирането на хормоните. ( 12 )

5. Други признаци

Въпреки че има по-малко научни доказателства в поддръжка на тези признаци, няколко проблеми загатват други евентуални признаци, в това число:  ( 13 ) ( 14 ) ( 15 ) ( 16 )

  • запек
  • Главоболие
  • Язви в устата
  • Умора
  • Мускулни и ставни болки
  • Екзема
  • Затруднено съсредоточаване

Въпреки това е значимо да се означи, че тези признаци не са дефинитивно свързани с нетърпимост към лактоза и могат да се дължат на други аргументи. ( 17 )

Освен това хората с алергия към мляко от време на време могат неправилно да поясняват признаците си като нетърпимост към лактоза. Алергията към краве мляко е релативно постоянно срещана при кърмачета, засягаща до 2% до 3% от дребните бебета. Въпреки това, нормално отзвучава до 6-годишна възраст в към 90% от случаите. ( 18 )

реклама

Докато алергията към краве мляко е по-разпространена при дребни деца, в сравнение с при възрастни, противоположното е правилно за непоносимостта към лактоза, която нормално се смята за рядка при деца под 5-годишна възраст.

Алергията към мляко и непоносимостта към лактоза не са свързани положения, макар че могат да споделят сходни признаци като коремна болежка, диария и повръщане ( 19 )

Какви храни провокират признаци на нетърпимост към лактоза?

Лактозата се съдържа в множеството млечни артикули, в случай че не е отстранена. Това включва артикули от краве мляко и козе мляко. В някои типове има повече, в сравнение с в други.

Например прясното мляко и сметаната са с по-високо наличие на лактоза, до момента в който твърдите сирена имат по-малко.

От друга страна, в случай че сте доста чувствителни към лактоза, може да реагирате даже на дребни количества.

Проверявайте етикетите за хранителни стойности и описите със съставки на храните. Лактозата постоянно се прибавя към модифицирани храни, в това число супи, сосове за салати и някои закуски. Може даже да се добави към медикаментите, отпускани с рецепта.

Диетата с храни без лактоза е хранителен режим, който лимитира или изцяло отстранява лактозата.

Причини за нетърпимост към лактоза

Два фактора способстват за непоносимостта към лактоза: лактозна малабсорбция и чревна сензитивност.

Малабсорбцията на лактоза е най-важният фактор. Неспособността да се разгради и всмуква лактозата в тънките вътрешности води до по-късно нахлуване на лактоза в дебелото черво и предизвикателство на признаци.

Дефицит на лактаза

Вашето фино черво се нуждае от характерен храносмилателен ензим, наречен лактаза, с цел да разгради лактозата на по-малки молекули, които може да всмуква.

Повечето хора естествено създават лактаза в тънките си вътрешности по време на ранна детска възраст, с цел да оказват помощ за смилането на кърмата. Други стартират да създават по-малко с възрастта.

Ако нямате задоволително лактаза, няма да можете да смилате лактозата. Някои хора създават повече или по-малко лактаза от други. Но механически, по-голямата част от хората по света имат малабсорбция на лактоза заради лактазен недостиг.

Вашите вътрешности

Понякога се случва да консумираме храни, които не можем да усвоим изцяло.

Вашият неповторим чревен микробиом – другите типове бактерии, живеещи в дебелото черво – може да обработва лактозата по друг метод за разлика от някой различен.

Също по този начин някои диетични фибри и захари минават напряко през храносмилателната ни система, с цел да хранят бактериите, живеещи в червата ни.

Кои са четирите вида нетърпимост към лактоза?

Четирите типа и техните аргументи са:

  • Първичен  (причинен от понижаване на производството на лактаза в тънките черва).
  • Вторичен  (причинен от пострадване или заболяване, което поврежда тънките ви черва).
  • Вроден  (причинен от недостиг на лактаза, присъстващ при раждането).
  • Недоносени новородени (причинено от прибързано раждане, когато тънките вътрешности са недоразвити).

Може ли ненадейно да развиете непоносими към лактоза, в случай че не сте имали преди?

Можете ненадейно да развиете вторична нетърпимост към лактоза вследствие на увреждане на тънките вътрешности. Нараняване, интервенция, инфекции или хронични болести могат да увредят клетките, които създават лактаза.

Това може да аргументи неочаквана малабсорбция на лактоза и нетърпимост, даже в случай че преди този момент сте усвоявали лактозата.

Вторичната нетърпимост към лактоза може да не е непрекъсната. Ако тънките ви вътрешности възстановят нормалната си функционалност, може да си възвърнете способността да смилате лактозата.

Лекува ли се непоносимостта към лактоза?

Ако желаете да можете да смилате лактозата, имате потребност от лактаза в червата.

Повечето хора с нетърпимост към лактоза не могат да създават лактаза по натурален път. Добавките с лактаза могат да дадат на тялото ви лактазата, от която се нуждае, с цел да разгради лактозата. Можете да ги приемате като таблетки или капки, преди да консумирате лактоза.

Изследователите също по този начин опитват с млечнокисели бактерии като допустимо решение за признаците на нетърпимост към лактоза. Това са бактерии, които трансформират лактозата в млечна киселина вместо в газове. Поглъщането на тези бактерии като пробиотици, дружно с пребиотици, които ги хранят, може да усъвършенства поносимостта към лактоза.

За другите метода за възстановяване на вашия чревен микробиом вижте тази публикация.

Мога ли да ръководя непоносимостта към лактоза с диета?

Експериментирайте с диетата си, с цел да разберете какъв е вашият персонален лактозен предел.

Някои хора откриват, че могат да понасят избрани млечни храни в избрани количества или в композиция с други храни. Започнете с диета без лактоза, по-късно последователно въведете още веднъж храни, съдържащи лактоза, с цел да видите по какъв начин вашата система реагира.

Някои хора с нетърпимост към лактоза могат да понасят до 12 грама лактоза едновременно, което е чаша мляко или топка сладолед.

Можете също по този начин да намерите версии с понижено наличие на лактоза и без лактоза на множеството млечни артикули в супермаркета. Експериментирайте с тези и други млечни алтернативи във вашата диета.

Какво се случва, в случай че пренебрегнете непоносимостта към лактоза?

Лактозната нетърпимост няма да ви навреди съществено. Ако можете да се справите със признаците, до момента в който лактозата минава през храносмилателната ви система, те в последна сметка ще изчезнат.

Въпреки това можете елементарно да избегнете признаците на нетърпимост към лактоза с добавки с лактаза и млечни артикули без лактоза.

Заключение

Непоносимостта към лактоза е необятно публикувана, засягаща до 70% от хората по света.

Типичните признаци включват болки в стомаха, отичане на корема, диария, газове, както и по-редки прояви на гадене и повръщане. Има някои вести за други признаци като главоболие, отмалялост и екзема, само че те са релативно редки и нямат достоверни изследвания.

Понякога хората могат погрешно да свържат признаци, наподобяващи алергия към мляко, като сърбеж и кожни обриви, с нетърпимост към лактоза.

Управлението на непоносимостта към лактоза нормално включва понижаване или елиминиране на артикули, съдържащи лактоза, от вашата диета, която включва мляко, сметана и сладолед.

Много хора с нетърпимост към лактоза могат да употребяват до 1 чаша (240 мл) мляко, без да изпитат признаци.

Интензивността на признаците може да варира доста от човек до човек.

реклама

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР