Различни видове проявления на алергията, оказва се, пречат на частичното

...
Различни видове проявления на алергията, оказва се, пречат на частичното
Коментари Харесай

Тази група болести пречат на коронавируса

Различни типове проявления на алергията, става известно, пречат на частичното и даже на цялостното развиване на попадналия в организма вирус COVID-19, стана ясно от изявление за БНР на доцент Мария Стаевска, шеф на Клиниката по клинична алергология на УМБАЛ „ Александровска “ и началник катедра в Клиничен център по алергология, Медицински факултет, Медицински университет в София.

Клиниката по алергология на Александровска болница е включена в интернационален експертен център за лекуване и следене на пациенти с уртикария - една от известните диагнози, произхождащи и от алергия.

Кожни и алергични реакции при инфектирани с COVID-19

"Да. Това не е доста изненадващо. Около 20% от пациентите с COVID-19 имат и кожно засягане. Основно тази болест визира горните дихателни пътища, за жалост при част от пациентите визира и долните дихателни пътища. И невролози, и кардиолози оповестяват, че има засягане и на други органи. "

Астма – алергичен генезис

"Пулмолози и алерголози нормално лекуват астмата. Тя е болест на дихателната система, това е една от най-често срещаните алергични заболявания – най-честата астма е алергична. От една страна, алергичните пациенти са в по-добра позиция в условия на COVID-19, тъй като се оказа, че алергичните пациенти имат по-малко рецептори, за които може да се захване вирусът, и те действително боледуват по-леко и по-рядко. Това, което изненада и китайските учени при започване на пандемията, е, че при тежко болните от COVID-19 рядко има алергични хора и хора с алергична астма. От друга страна обаче, пациентите с неалергична астма, в действителност са в по-голям риск от по-тежко протичане на заболяването. Така че ние доста внимаваме и доста обгрижваме пациентите, изключително с тежка астма. В момента има извънредно огромен скок в развиването на медицината за лекуване на тежка астма – а точно биологичната терапия. Слава богу, тя е налична и в България – Здравната каса заплаща това скъпо лекуване. "

Над 200 000 души у нас страдат от уртикария

"Не всеки обрив е уртикария. 0,5% е честотата, несъмнено, в някои европейски страни доближава до 1%. Това е хроничната уртикария. Тя е болест, която продължава доста дълго време. Проблемът най-често е вътрешен – или е автоимунен, или е автоалергичен. Нашата клиника е профилирана в грижата за уртикарията – работим на международно равнище. "

Предвижданията са до десетина година 50% от международното население ще страда от алергични заболявания

"Да, алергичните заболявания са доста чести и това, за жалост, е наклонността в актуалния свят. Аз непрестанно съм говорила за това по какъв начин би трябвало да излезем от стерилния метод на живот, който водим. Но, каква подигравка, а в този момент отидохме в другата прекаленост – няма по какъв начин... "

Мерките

"Да, знаете, че дезинфектантите нервират астматиците. Аз имам една друга група със свръхреактивност на горните дихателни пътища, които се усещат извънредно зле – кашлица, зной, ринитни проблеми... Непрекъснатото миене и дезинфектиране на ръцете води до доста контактни дерматити. "

Доц. Стаевска предложи да се употребяват емолиенти след стерилизация. Няма по какъв начин да не си мием постоянно ръцете, само че по-късно може да се постави емолиентен крем. Крем, който да възвърне липидната тога на кожата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР