Различни предания и легенди разказват за създаването на празника на

...
Различни предания и легенди разказват за създаването на празника на
Коментари Харесай

Денят на влюбените първоначално бил на 3 май

Различни предания и митове описват за основаването на празника на влюбените - Свети Валентин. Няколко са светците с това име, които претендират да свържат името си със признака на любовта. Затова към днешно време се счита, че култът към светеца е сборен облик на няколко мъченици, само че носи белези и от езически обичаи.

Корените им водят към предхристиянски тържества, устройвани по същото време на годината в чест на боговете Юнона, Пан и Дионис с екзотичните Дионисиеви вакханалии.

Спорна е самата дата, тъй като през вековете се е измествала ту поради промени в календара, ту съзнателно от самата църковна институция.

Но в началото Денят на влюбените бил на 3 май. Изборът на тази дата е обвързван с създателя на " Кентърбърийски разкази " Джефри Чосър, който през 1381 година служел в двора на крал Ричард Втори.

В чест на годишнина на това събитие Чосър основал поема, в която прави прилика сред любовта при хората и при птиците. Чосър открил, че 3 май е денят на свети Валентин от Генуа, живял през четвърти век, който бил първият свещеник на Генуа. Но в Средновековието датата 3 май се свързвала с откриването на реликви от разпятието на Исус Христос.

Затова известният празник на любовта трябвало да отстъпи и да се свърже с празника Свети Валентин, дата, на която били празнувани няколко разнообразни светци и исторически персони с това име. Весели символни знаци придружавали този празник - влюбените птички, които се събирали за ново гнездо, цъфтежа на цветята и на цялата природа.

По-късно, когато празникът се изместил на 14 февруари, пролетните знаци трябвало да създадат място на любовните знаци - амурчета, червени сърчица и всички други, които били категоричен израз на любовта.

Вижте нашите пожелания за Свети Валентин

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР