Различни инициативи, посветени на стогодишнината от рождението на оперната прима

...
Различни инициативи, посветени на стогодишнината от рождението на оперната прима
Коментари Харесай

Плевен почита оперната прима Катя Попова

Различни начинания, отдадени на стогодишнината от рождението на оперната прима Катя Попова, приготвя Регионалният исторически музей в Плевен. Вече е излязъл от щемпел първокласен календар за 2024 година, в който на обособен лист за всеки месец са показани разнообразни фотоси от персоналния списък на Катя Попова и от нейни известни функции. През годината ще бъде квалифициран и азбучник, в който ще се показват персонални фотографии, фотоси на движимости и документи на оперната певица.
" Идеята ни е да се покаже освен създателят Катя Попова, а да се показа нейният витален път - от раждането й в Плевен до израстването й и качването й на международните оперни подиуми. Разбира се, няма да пропуснем връзката, която тя основава с плевенската общност през годините ", споделя за Българска телеграфна агенция Десислава Близнашка-Георгиева, началник на отдел " Нова и най-нова история " в РИМ - Плевен.
Друга самодейност на музея, която се чака да притегли доста гости, е организирането на огромна галерия, с цел да може плевенчани с всички сетива да се допрян до Катя Попова.
Гордост за културния институт е и извоюваният в края на предходната година план към Министерството на културата " Нечуван глас и невиждана картина - цифровизация и изобретение ", също отдаден на оперната прима. Екипът, който ще работи по него, е формиран от експертите от отдел " Нова и най-нова история ", а авторка е Анелия Първанова.
" Чрез плана желаеме по още един метод да дадем опция на феновете на оперното изкуство да се допрян до този необикновен глас. Проектът ни е обвързван с дигитализацията на над 60 магнетофонни ленти, грамофонни плочи и аудиозаписи, които в днешния XXI век няма по какъв начин да пресъздаваме. Те ще бъдат показани и налични в непрекъснатата ни експозиция. Това ще бъде и една опция да се дообогати и интернет платформата на музея " Плевенска музикална популярност ", добавя Георгиева. Тя акцентира, че нерядко в музея идват гости, които пазят свои мемоари, свързани с Катя Попова - персонални истории, фотоси, нейни изяви. Сред впечатляващите експонати, съхранени в музея и ситуиран в центъра на зала " Културен живот на Плевен и района от началото на XX век до през днешния ден ", е нейният роял.
Част от експозицията в залата е отдадена на Катя Попова, където може да се видят костюми на оперната певица от разнообразни нейни функции, фотоси, персонални движимости, а посредством особено устройство посетителите могат да чуят някои от нейните изключителни осъществявания.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР