Разкриваме средновековната църква Св. Спас - уникално историческо богатство на

...
Разкриваме средновековната църква Св. Спас - уникално историческо богатство на
Коментари Харесай

Фандъкова: Разкриваме уникална средновековна църква на бул. Т. Александров

" Разкриваме средновековната черква " Св. Спас " - неповторимо историческо благосъстояние на София, което се намира непокътнато под постройка на бул. " Тодор Александров " и бул. " Мария Луиза ". Археологическите пластове от мястото са отразлични столетия - антична улица от 2-3 в, част от крепостната стена на Древна Сердика с кръгла кула и средновековния храм от 11-13. Всичко това ще превърнем в нов археологически комплекс ", сподели Йорданка Фандъкова, претендент за кмет на София.

През Възраждането и след Освобождението храмът " Св. Спас " дружно със " Св. Неделя " са двете най-големи църкви в града. Той е порутен по време на бомбардировките и на мястото е построена постройка. При строителството археологическите находки са непокътнати, само че по този начин и не построен достъп до тях.

" Това е едно от скритите и незнайни благосъстояния на града ни, за което към този момент имаме план с достъп от бул. " Т. Александров ". Ще успеем да покажем Античност, Средновековие и актуалния град на едно място ", изясни Фандъкова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР