Разкопани улици в центъра на София ще има и догодина.

...
Разкопани улици в центъра на София ще има и догодина.
Коментари Харесай

"Топлофикация", или защо е трудно да ремонтираш в центъра на София

Разкопани улици в центъра на София ще има и следващата година.

© Велко Ангелов Да планираш и изпълниш ремонт на улици и подземна връзка в София са две изцяло разнообразни неща. Изглежда относително просто - разкопаваш, подменяш, закопаваш, асфалтираш. Но откакто първо УНСС щяха за малко да банкрутират поради открит остарял топлопровод и няколко кабела, в този момент ремонтът в центъра на София беше отсрочен с цяла година отново поради тръби.

Отложеният ремонт на улиците " Иван Шишман " и " 6-ти септември " показва доста добре серията от недоразумения, липса на съгласуваност, неспособност за обмисляне и най-после - работа на парче, които характеризират всеки ремонт в София.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Първо - без топлопровод

Първоначалният проект за завършването и на двата ремонта беше тази година като част от обновяването на Зона 2, която включва ул. " Граф Игнатиев " и площадите " Славейков " и " Гарибалди ". Миналата седмица обаче зам.-кметът Дончо Барбалов изясни, че работите на двете улици се замразяват поради наложилата се незабавна замяна на магистрален топлопровод.

Защо промяната на тръбите на парното не е била планувана по-рано, откакто планът за реконструкцията на улиците се приготвя от години?

От обясненията на Барбалов и Столичната община се разбра, че нуждата от замяна на топлопровода е зародила ненадейно и по тази причина не е била съгласувана със периодите за уличните поправки. " Оперативен център беше изработен още преди две години, имахме срещи със " Софийска вода ", ЧЕЗ и " Топлофикация ", на които беше декларирано, че няма да се вършат поправки ", съобщи основният проектант Здравко Здравков.

Целият план за Зона 2 е утвърден още през 2017 година, а началото на самите действия беше през 2018 година Тогава " Топлофикация " в действителност не са възнамерявали замяна на топлопровод.

И въпреки всичко ще го сменим

Малко след започването на ремонтните действия в единия завършек на центъра, обаче се появява спешна обстановка. От " Топлофикация София " обясниха за " Капитал ", че още през юли предходната година са се случили неколкократни пропадания на шахтата им на кръстовището на ул. " Иван Вазов " и Шишман ".

Тогава са създали цялостно проучване на въпросното трасе, което върви под " Шишман " до кръстовището с " Парчевич ", а оттова завива нагоре, заобикаля градинката на " Свети Седмочисленици " и продължава по " 6-ти септември ". В резултат на това е открито, че освен тръбите, които са полагани през 60-те години на предишния век, са в неприятно положение, само че и стоманобетонното корито за тях също е компрометирано. Още тогава Столична община е била известена за наложителния ремонт на топлопреносната мрежа, като е поискано и съответното време за осъществяването му.

Тъй като редакцията на " Капитал " се намира на въпросната " Иван Вазов ", може да бъде доказано, че първото проваляне на шахтата и построяването ѝ отначало беше доста преди ремонтът на " Шишман " да стартира. Това обаче не оказва помощ за координацията.

Тази година - едва ли

Първо, Столична община не е доста добра при незабавните промени на проекти в огромни, към този момент утвърдени планове. Треперенето даже върху една писмен знак при договорите не оказва помощ при наложителни нови действия, каквито неизбежно излизат при поправки в градска среда. Отделно това може да донесе съществени финансови проблеми, както УНСС показва.

Но даже общината да беше реагирала стремително и да даде позволение за ремонт на цялото трасе, " Топлофикация " са нямали парите да го създадат. Финансирането на подмяната на подобен вид инфраструктура ще бъде обезпечено посредством грант от Международния фонд " Козлодуй ". Процедурата се следи и от Европейската банка за възобновяване и развиване, която би трябвало да даде финално утвърждение. Договорът за този план още не е подписан - година след установяването на казуса. Ако това се случи скоро, най-рано действителното строителство може да стартира през лятото: надалеч оттатък периодите, заложени в плана на Следствен отдел към окръжна прокуратура.

От пресцентъра на Столична община обясниха в този момент, че финалът на ремонта на улиците " Цар Шишман " и " Шести септември " ще бъде през 2020 година, защото това лято щял да се поставя новият топлопровод, а идната година да се постави и новата настилка на уличното платно и тротоарите. Това обаче се оказва не напълно тъкмо.

Според информацията на " Топлофикация София " е малко евентуално тази година да се случи въпросната замяна на тръбите. Дружеството е задължено да стартира да дава съответните услуги по отопление от 1 октомври и затова няма по какъв начин да прави поправки след тази дата, защото в съответния случай съвсем целият център на София би останал на студено. Именно по тази причина е решено подмяната на топлопровода да бъде отсрочена за 2020 година и то след края на отоплителния сезон.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР