- Разкажете ни повече за мисията на L’Oréal Foundation (Фондация

...
- Разкажете ни повече за мисията на L’Oréal Foundation (Фондация
Коментари Харесай

Бриджит Стрелър: Най-добрият начин да промените света е да бъдете самата промяна

- Разкажете ни повече за задачата на L’Oréal Foundation (Фондация L’Oréal ) и програмата „ За дамите в науката “? Как и по кое време се появи концепцията за тази стратегия?

L`Oréal е основана през 1909 година от френски химик. От самото начало изследователската активност е в основата на нашия бизнес за създаване на козметични нововъведения и нашата задача да създадем хубостта налична за всички. Накратко – науката е кодирана в нашата ДНК.

Фондацията L`Oréal е основана през 2007 година Тя поддържа и окуражава дамите по света. Тя ги подкрепя по пътя им към сполучлива кариера в региона на хубостта и науката посредством две специфични стратегии: „ За дамите в науката “ и „ Красота за по-добър живот “.

„ За дамите в науката “ сигурно е една от най-значимите ни начинания, която започва през 1998 година Тя е неповторима стратегия, основана да се бори с неравенството сред половете в науката, като отличава и окуражава надарени дами по цялостен ​​свят, които посредством своята работа способстват за развиването и напредъка на науката. Фондация L`Oréal и ЮНЕСКО се стремят в продължение към този момент на две десетилетия да поддържат одобрени дами откриватели, както и да предизвикват повече млади дами да изберат специалността на академик, като им оказват помощ с техните проучвателен планове и като отдават справедливо внимание на отличните им достижения в област, в която дамите са едва показани.

Към днешна дата „ За дамите в науката “ е отличила над 3100 дами учени в 117 страни.

- Каква е ролята на вашето световно партньорство с ЮНЕСКО и вашето локално партньорство с Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ в това отношение?

Във всяка страна, където участва програмата „ За дамите в науката “, ние работим дружно с потвърдена локална научна институция, която дава отговор за избора на членовете на журито и за оценяването на кандидатурите. В тази връзка ние сме извънредно признателни на нашия български сътрудник Софийски университет „ Св. Климент Охридски “, защото през 2010 година те одобриха нелекото предизвикателство да станат сътрудници на самодейността. А повярвайте ми, това не е лесна задача, защото те са виновни за избора на най-талантливите, изобретателно заредени и на практика изпълними планове измежду всички получени кандидатури. Това е задача, която с всяка минала година става все по-трудна, защото българските дами показват все по-брилянтни хрумвания.

Що се отнася до световното партньорство с ЮНЕСКО – когато създадохме „ За дамите в науката “ през 1998 година за да вдъхнем кураж на дамите в науката, да разпознаваем научните им достижения и да помогнем на надарените дами учени да завоюват признанието, което заслужават, на нас ни трябваше сътрудник, който споделя нашата визия за значимата роля на дамите, както в науката, по този начин и в обществото. Сключването на партньорство с ЮНЕСКО беше разумна стъпка напред. Споделяме едни и същи полезности и мотивация да успеем в това наше пионерско начинание.

- Настоящата статистика демонстрира, че единствено 28% от учените в международен мащаб са дами. Мислите ли, че някой ден, в близко бъдеще, ще приказваме за феминизация на науката?

Нашата последна цел с самодейността „ За дамите в науката “ е да реализираме тъждество сред половете в науката и да дадем на дамите в науката признанието, което заслужават. Независимо от постигнатия прогрес от началото на самодейността през 1998 година до през днешния ден, признаваме, че има още доста какво да се желае и направи, с цел да се реализира тъждество сред половете. Ние всички можем единствено да спечелим от разнообразните метод на мислене и благоприятни условия на дамите и мъжете в областта на науката, тъй като точно тези разлики са в основата на доста открития. По-специално, ние би трябвало да търсим способи по какъв начин дамите и мъжете да могат да си сътрудничат по-добре, с цел да ускорим напредъка на науката. Нашата стратегия поставя огромни старания, с цел да помогне на дамите да получат самопризнание в границите на научната общественост, само че е значимо да отбележим, че поддръжка за дамите учени би трябвало да има от всички области. В интерес на всички ни е да се борим със стандартите и да трансформираме системата, в случай че желаеме да създадем устойчиви общества за всички ни. Жените и мъжете би трябвало да играят в един тим.

- Какъв е най-хубавият метод да се реализира това и да се поддържат дамите в науката?

Най-добрият метод да измененията света е да бъдете самата смяна. L`Oréal е транспарантна, новаторска, устойчива, разнообразна и многонационална компания. Считаме, че е наша отговорност да даваме образец, като сме етични, обществено виновни и поддържаме значими дела.

Инициативи като „ За дамите в науката “ на L’Oréal и ЮНЕСКО са значими, с цел да се разпространява казуса със стъкления таван в науката. Това е първата стъпка към битката с казуса – да приказваме за него. Следващата и решаваща стъпка е да подкрепим дамите в науката по всеки вероятен метод, с цел да ги подтикваме да не се отхвърлят, без значение от компликациите, като е значимо те да получават поддръжка и от сътрудниците им мъже, да предизвикват девойките да изберат пътя на научната кариера и се борят против бариерите, които пречат на дамите да тръгнат по пътя на научната кариера. Гласът им е значим, с цел да се отстранен бариерите, които пречат на дамите да бъдат откриватели и да улеснят дамите учени да поемат управителни функционалности.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР