Разходка сред природата със слушалки на ушите – звучи привлекателна

...
Разходка сред природата със слушалки на ушите – звучи привлекателна
Коментари Харесай

Могат ли слушалките да ни създадат проблем с ушите?

Разходка измежду природата със слушалки на ушите – звучи привлекателна концепция за отмора. Това обаче може да сътвори проблем на слуха. Според неотдавнашно изследване високите равнища на звук могат да повлияят на загубата на слуха в бъдеще.

Децата и младежите са изложени на най-голям риск, в случай че постоянно слушат музика, надвишаваща 70 децибела.

Представител на Световната здравна организация (СЗО) пресмята, че към 50 % от хората на възраст сред 12 и 35 години са изложени на риск от загуба на слуха заради дълготрайно и прекалено излагане на мощни звуци като музика, чута посредством персонални аудио устройства.

„ Широката общност не схваща, че забележителната загуба на слуха не е част от естественото здравословно стареене, а значително съставлява загуба на слуха, породена от звук “, споделя пред healthline.com доктор Даниел Финк

Той съпоставя това неразбирателство с неправилното разбиране, че дълбоките бръчки и пигментацията на кожата са част от естественото стареене, до момента в който те значително съставляват слънчеви или UV увреждания.

„ По същия метод, без излагане на мощен звук, би трябвало да можем да чуваме и до дълбока напреднала възраст, нещо, което нормално не е правилно в индустриализираните общества “, сподели доктор Финк.

Според него при започване на 40-те си години днешните младежи ще бъдат толкоз слабочуващи, колкото техните баби и дядовци в 70-те и 80-те години.

В допълнение към загубата на известна дарба за връзка, загубата на слуха е обвързвана и с когнитивния спад.

Според изследване от 2011 година на Trusted Source, хората, които имат загуба на слуха, са изложени на риск от развиване на деменция. Хората с лека загуба на слуха имат съвсем два пъти по-висок риск спрямо останалите. Тези с умерена загуба имат три пъти по-висок риск, а тези с тежка загуба - петкратен риск.

Мери Л. Карсън, лицензиран клиничен аудиолог, също счита, че хората с нелекувана загуба на слуха с течение на времето са изложени на по-висок риск от деменция.

Тя прибавя, че има някои обещаващи проучвания, които демонстрират, че лекуването със слухови апарати понижава риска от когнитивен спад и деменция.

„ Въпреки това, както се споделя в остарялата сентенция, „ унция предварителна защита коства половин кг лекуване “. Започването на по-добри привички за здравето на слуха в този момент може да бъде инвестиция във вашето дълготрайно здраве, освен посредством попречване на загуба на слуха, само че и понижаване на риска на когнитивен спад и деменция с придвижване на възрастта “, споделя тя.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР