Разходите за отбраната на Турция се покачиха с най-бързия темп

...
Разходите за отбраната на Турция се покачиха с най-бързия темп
Коментари Харесай

Светът не е харчил толкова за отбрана от Студената война насам

Разходите за защитата на Турция се повишиха с най-бързия ритъм измежду най-големите 15 купувачи на оръжие в света, излиза наяве от новия отчет на Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), отразявайки спора в прилежаща Сирия.

Разходите се повишиха с 24 % до $19 милиарда през 2018 година, поставяйки южната ни съседка след Канада и преди Испания и Израел. Между 2009 и 2018 година разноските порастват с 65 %.

Общите разноски на света за защита порастват до рекордните от 1988 година насам $1,8 трилиона, като се повишават с 2,6 % по отношение на 2017 година.

Съединени американски щати, Китай, Саудитска Арабия, Индия и Франция дават отговор за 60 % от общите разноски по света. Покупките порастват в Съединени американски щати за първи път от 2010 година, а в Китай за 24-та поредна година. Най-голямата стопанска система е похарчила с 4,6 % повече до $649 милиарда, а Китай - с 5 % до $250 милиарда. Междувременно Русия изпада от топ пет за първи път от 2006 година и застава на шеста позиция. Разходите ѝ понижават с 3,5 % до $61,4 милиарда.

В същото време в отчета се отбелязва, че в редица страни от Централна и Източна Европа разноските порастват доста поради терзания от Русия. Полша е похарчила с 8,9 % повече до $11,6 милиарда, а Украйна с 21 % до $4,8 милиарда. Според института, разноските на България порастват с 23 % до $1,09 милиона, като по ритъм на напредък заставаме на седмица позиция в света.
 Кои са най-големите експортьори на оръжие в света?
Кои са най-големите експортьори на оръжие в света?

Русия губи дял
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР