Разходите за издръжка на БНБ за 2019 г. са определени

...
Разходите за издръжка на БНБ за 2019 г. са определени
Коментари Харесай

Близо 113 млн. лева ще е бюджетът на БНБ за 2019 г.

Разходите за прехрана на Българска народна банка за 2019 година са избрани на 112,849 млн. лв., като спрямо бюджета за тази година размерът им е повишен с 9,6% (9,912 млн. лева.). Повече пари ще отидат за прехрана на паричното обращение, за външните услуги, по-големи ще са разноските за личния състав и за административни разходи.

Това написа в направения бюджет на централната банка, който е изпратен до Народното събрание. Гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев осведоми депутатите, че управителният съвет на централната банка го е приел на 28 ноември и към този момент е обнародван в „ Държавен вестник “.

Управителят на централната банка припомня, че бюджетът на Българска народна банка се финансира напълно със лични запаси, което обезпечава финансовата самостоятелност, нужна за осъществяване на главния мандат на Българска народна банка да поддържа ценовата непоклатимост на националната парична единица, както и да организира парична политика в сходство с условията на Закона за Българска народна банка.

Повече разноски за нови пари

Разходите, свързани с издръжката на паричното обращение, са в размер на 34,846 млн. лева и съставляват 30,9% от общите разноски за прехрана на централната банка, като по отношение на тази година се усилват с 28,1%.

При определянето на нужното за 2019 година количество банкноти и монети са взети поради увеличеното им търсене, подмяната на изхабените в процеса на обращение банкноти и поддържането на ресурси от банкноти и разменни монети.

Разходите за нови банкноти са в размер на 17,759 млн. лева и се усилват с 80,5% по отношение на 2018 година През тази година беше планувано печатане на 84 млн. броя банкноти от четири номинала, а следващата година Българска народна банка е декларирала, че ще отпечата 153 млн. броя банкноти от пет номинала.

Предвидени са спомагателни запаси от средства за печатане на нови излъчвания банкноти с високи номинали, като е регистриран евентуалният резултат от осъществяване на концепцията за включване на спомагателни защитни детайли в новата серия банкноти.

Разходите за произвеждане на нови монети през 2019 година са понижени с 2,2% по отношение на тези за 2018 година и са в размер на 16,133 млн. лева, включително 637 хиляди лева за отрязване на юбилейни и възпоменателни монети.

Планираните за 2019 година средства за произвеждане на разменни монети са 15,496 млн. лева, или с 10,6% повече по отношение на бюджета на Българска народна банка за 2018 година по този индикатор.

С оглед потребностите на централната банка от разменни монети за обслужване на наличнопаричното обращение през 2019 година ще бъдат отсечени 197 млн. броя разменни монети.

В осъществяване на емисионната активност на Българска народна банка за планиране на нови излъчвания монети през 2019 година са планувани 54 хиляди лева, което е с 12,9% по-малко от тези за 2018 година

Възнаграждения на екипа

Разходите за личния състав за 2019 година са 32,496 млн. лева, като се усилват с 2,933 млн. лева, или с 9,9% по отношение на одобрените за 2018 година средства, и съставляват 28,8% от общите разноски на Българска народна банка.

Разходите за личния състав включват разноски за списъчен състав, разноски за хранителни запаси на отговорностите към личния състав по МСС 19 „ Доходи на наети лица “ и разноски за несписъчен състав. Предвидените средства за списъчния състав са в размер на 31,298млн. лева, като се усилват по отношение на 2018 година с 2,803 млн. лева, или с 9,8%.

На съображение на гореизложеното и по отношение на плануваното в бюджета за 2019 година нарастване на средствата за хонорари на чиновниците с 9% междинните общи месечни хонорари по групи личен състав през 2019 година се чака да бъдат, както следва: „ управителен личен състав “ – 5 244 лева, „ експерти “ – 2 380 лева, и „ поддържащ личен състав “ – 1 302 лева

По отношение на възнагражденията на централните банкери извършеното изследване на равнищата на хонорари в банките към 1 юли 2018 година демонстрира закъснение на междинните общи месечни хонорари на членовете на управителния съвет на Българска народна банка спрямо възнагражденията на ръководителите в банките с 9,63%.

Във връзка с това месечните хонорари на членовете на управителния съвет се дефинират, както следва: 16 849 лева за шефа, по 14 442 лева за подуправителите и по 4 814 лева за другите членове.

Нови технологии и рационализация

Инвестиционната стратегия на Българска народна банка е направена съгласно стоящите пред Българска народна банка задания и като продължение на развиването и обновяването на осведомителните и информационните технологии в Българска народна банка. В капиталовата стратегия за финансиране на ново строителство, реорганизация и рационализация през 2019 година са планувани 14,200 млн. лева

Предвидени са средства за продължение от Българска народна банка на работата по капиталов план за създаване на нов Касов център в Пловдив в размер на 13,970 млн. лева

За главен ремонт с отчасти преустрояване на почивната база на Българска народна банка в Приморско са планувани 130 хиляди лева За действия, свързани с правене на техническа експертиза за оценка на положението и осъществяване на предписанията за подсилване и/или консервация на колона пред централния вход на постройката на пл. „ Княз Александър I “ №1, са заложени в бюджета 80 хиляди лева

Изпълнение на бюджета за 2018 година

От централната банка показват, че при правенето на бюджета на Българска народна банка за 2019 година е взето под внимание осъществяването на бюджета за 2018 година

Очаква се осъществяването на бюджета в раздела „ Разходи за прехрана на Българска народна банка “ за 2018 година да бъде в размер на към 96,442 млн. лв., което възлиза на 93,7% от признатия бюджет за годината.

Изпълнението на капиталовата стратегия на Банката се чака да бъде 34,2% по отношение на плана. От плануваните 24,550 млн. лева ще бъдат изразходвани 8,397 млн. лева, което се дължи на смяна в целите и преподреждане на плановете за електронизация в следствие от изработен вътрешен обзор за усъвършенстване архитектурата на банковите осведомителни системи.

Изпълнението на капиталовата стратегия е обвързвано с осъществяване на публични поръчки за избор на реализатори, подписване на контракти и осъществяване на плановете. Част от процедурите по публичните поръчки са били прекъснати или не са завършили, тъй че до края на годината не се чака да стартира осъществяването на договорите.

Сравнително ниското асимилиране на средствата по капиталовата стратегия е в директна взаимозависимост от преподреждането на целите при разноските за развиване на осведомителните системи на Българска народна банка и смяна в периодите за осъществяване на дейностите, свързани с ново строителство, реорганизация и рационализация.

Въз основа на изработен от страна на централната банка разбор бяха дефинирани цели за развиване на разнообразни функционалности в съществуващите осведомителни системи, като някои от декларираните планове бяха отсрочени за 2019 година Дейности, свързани с построяването на Касов и информативен център в Пловдив, бяха препланирани за 2019 година, осведомят от Българска народна банка.

Източник: investor.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР