Разходите за ИТ в света ще достигнат $5,06 трилиона тази

...
Разходите за ИТ в света ще достигнат $5,06 трилиона тази
Коментари Харесай

Световният ИТ пазар ускорява темпо, движен от ключов сегмент


Разходите за ИТ в света ще доближат $5,06 трилиона тази година
(снимка: CC0 Public Domain)

Анализаторите от Gartner покачиха прогнозата си за напредък на международния ИТ пазар: в случай че по-рано те чакаха нарастване на разноските за осведомителни технологии с 6,8% до края на 2024 година, в този момент предвиждат 8% растеж до $5,06 трилиона. Сегментът на ИТ услугите е главният мотор за напредък на ИТ промишлеността.

„ Като се има поради, че през 2024 година разноските за ИТ услуги се чака да набъбнат с 9,7% и да надвишават 1,52 трилиона $, те ще се трансфорат в най-големия сегмент на ИТ пазара измежду тези, които се наблюдават от Gartner ”, разяснява вицепрезидентът на компанията Джон-Дейвид Лавлок.
още по темата
„ Компаниите бързо изостават от доставчиците на ИТ услуги във връзка с привличането на ИТ експерти, което кара бизнеса да влага повече в консултантски услуги, в сравнение с в своите чиновници. Преди това нямаше такава наклонност ”, добави Лавлок.

Въпреки че ИТ услугите ще се трансфорат в най-големия сегмент на ИТ промишлеността, изследването на Gartner сочат, че информационните услуги към момента водят в стойностно изражение. През 2024 година световните разноски за тях ще доближат 1,55 трилиона $, което е нарастване от 4,3% по отношение на миналата година.

Най-високи темпове на напредък се чакат в категорията корпоративен програмен продукт, където разноските през 2024 година ще набъбнат с 13,9% до 1,04 трилиона $. Сегментът на устройствата се чака да нарасне с 3,6% тази година до $687,94 милиарда, до момента в който световните разноски за решения за центрове за данни ще се усилят с 10% до $59,68 милиарда, подхранвани значително от софтуерния взрив на генеративния изкуствен интелект (GenAI).

„ Виждаме, че е почнал цикъл на подготовка, обмисляне и внедряване на генеративен AI ”, разяснява Джон-Дейвид Лавлок. „ Докато през 2023 година фирмите просто говореха за GenAI, в този момент множеството от тях възнамеряват да внедрят тези технологии през 2025 година „ Доставчиците на ИТ би трябвало да изпреварят този цикъл и към този момент подхващат стъпки в тази посока. Производителите включват благоприятни условия на GenAI в съществуващи артикули и услуги, както и в планове на корпоративно равнище ”.

Според анализаторите на IDC, световният пазар на програмен продукт, хардуер и услуги, които по един или различен метод са свързани с генеративния изкуствен интелект (GenAI), възлиза на 19,4 милиарда $ през 2023 година Тази година разноските за сходни решения ще се удвоят, а през 2027 година ще се мерят на 151,1 милиарда $.

IDC чака вложенията в GenAI да се развият естествено през идващите няколко години, до момента в който бизнесите минават от елементарни опити с генеративен AI към необятно публикувано приемане на такива технологии в своите процеси.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР