Разходите на бизнеса за един час труд в България през

...
Разходите на бизнеса за един час труд в България през
Коментари Харесай

В България един час труд струва 8 евро, а в ЕС повече от 30 евро

Разходите на бизнеса за един час труд в България през 2022 година са приблизително 8,2 евро, а в Германия са 39,5 евро, оповестиха в четвъртък от европейската статистическа работа Евростат, написа " Труд ".

В България трудът освен е най-евтин, само че и изостава доста от възнагражденията в по-богатите страни от Европейски Съюз. В страни като Германия, Франция и Нидерландия разноските на компаниите за наемане на хора са близо пет пъти по-високи, в сравнение с в България.

Най-близо до нас по заплати е Румъния, където един час труд коства на бизнеса приблизително 9,5 евро.

Разходите на компаниите в северната ни съседка за наемане на личен състав са с 15% по-високи в сравнение с у нас. Във всички останали страни от Европейски Съюз разноските на компаниите за наемане на хора са над 10 евро на час. На трето място по най-ниски разноски за личен състав е Унгария, където един час коства приблизително 10,7 евро.

Другите страни от Европейски Съюз със относително ниски разноски за труд са Хърватия (12,1 евро), Латвия (12,2 евро), Литва (13,1 евро), Полша (12,5 евро) и Малта (14 евро). Веднага по-късно е Гърция с 14,5 евро на час. Разходите на бизнеса в Гърция за личен състав са със 77% по-високи в сравнение с в България.

Средно за страните от Европейски Съюз един час труд коства на бизнеса 30,5 евро.

Най-скъпо излиза наемането на хора в Люксембург, където за един час труд работодателите дават приблизително 50,7 евро. На идващите места по най-високи разноски за труд се подреждат Дания (46,8 евро), Белгия (43,5 евро), Франция (40,8 евро), Нидерландия (40,5 евро), Швеция (40,1 евро), Германия (39,5 евро) и Австрия (39 евро).

Разходите за труди на съвсем всички страни от Европейски Съюз през предходната година са нарастнали. Изключение прави Швеция, където има най-малък спад.

Средно за страните от Европейски Съюз растежът на разноските за наемане на хора са се нараснали с 5%. Измерено в проценти България е с максимален растеж на разноските за личен състав - с 15,3 на 100. Измерено в националната валута на съответните страни най-големият растеж на разноските за труд след нас е в Унгария (+13,9%), Румъния (+12,2%) и Полша (+11,7%). Най-малко са се нараснали разноските на бизнеса в Италия и Дания.

Но повода България да е преди всичко по растеж на възнагражденията, измерено в проценти, са ниските заплати.

Реално разноските на бизнеса за наемането на човек за един час работа у нас са нарастнали приблизително с 1,1 евро за година, демонстрират данните на Евростат. А в стопански по-добре развитите страни разноските на компаниите за труд са нарастнали много повече. Например в Ирландия нарастването е с 3,2 евро, в Белгия - с 2,5 евро, в Нидерландия - с 2,3 евро, в Германия - с 2,1 евро.

Разходите за труд в Германия и Франция са близо пет пъти по-високи в сравнение с в България. Затова елементарното сравняване на цените на кашкавала и млякото в България и Германия, каквото информация има на новия уебсайт на служебното държавно управление, не дава действителна визия за надценките, които поставят търговците.

У нас разноските за заплати на земеделските производители, на хората в млекопреработвателните предприятия, на водачите, на служащите в складовете и магазините са към пет пъти по-ниски от тези в Германия. Бензинът в България също е по-евтин. Въпреки това, цената на пакетирания кашкавал в България е приблизително 29,70 лева за кг, а в Германия е 17 лева, демонстрират данните на държавния уебсайт foodprice.bg. Кашкавалът във Франция също е по-евтин в сравнение с у нас и коства приблизително 23,20 лева за кг., макар че там разноските на бизнеса за труд са близо пет пъти по-високи.

Двата съществени съставния елемент на разноските за труд са заплатите и разноските, несвързани с заплатите (например обществени вноски на работодателя). Делът на разноските отвън заплатите в общите разноски за труд за цялата стопанска система е приблизително 24,8% за страните от Европейски Съюз.

Най-нисък дял на разноските, разнообразни от заплати, е регистриран в Литва (5,4%) и Румъния (5,3%), а най-голям във Франция (32,0%), Швеция (31,9%) и Италия (27,8%). В България разноските за труд отвън работната заплата са 13,6%, демонстрират данните на Евростат.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР