Разходите на българите продължават да растат по-бързо от доходите и

...
Разходите на българите продължават да растат по-бързо от доходите и
Коментари Харесай

Икономист: 8.7% е все още висока инфлация, а за личния ни бюджет е двойна

Разходите на българите не престават да порастват по-бързо от приходите и през второто тримесечие на годината. Това демонстрират данни на Националния статистически институт. В същото време стартира и повишаване на безработицата, като тя доближи 5,2% в разгара на летния сезон.

" За юни статистиката демонстрира инфлация от 8,7%. Това че инфлацията забавя темпа си, не значи, че цените стопират да порастват. Просто става по-бавно от предходния месец, 8,7% е към момента висока инфлация. Най-големият удар, който персоналният ни бюджет търпи, е поради печатането на пари и главния лихвен %, който държи ЕЦБ ", разяснява икономистът Даниел Василев по Bulgaria ON AIR.

По думите му действителната персонална инфлация е доста повече от тези 8,7%, тъй като стоките от първа нужда тежат повече на бюджета.

" За персоналния ни бюджет инфлацията е по-голяма, най-малко два пъти, някои от главните хранителни артикули - млечни и месни произведения, даже и по последни данни към юни нарастват повече от междинната инфлация. Когато използваме главно артикули от първа нужда, те ще тежат доста на нашия бюджет ", изясни икономистът.

Като добра вест той уточни към момента ниската безработица у нас, само че поради спада на производството през последните месеци, упованията му са тя да се усили и да има изстудяване на пазара на труда. 

Даниел Василев цитира данни на Европейска комисия, съгласно които 40% от хората в България и Румъния нямат приходи, с цел да покрият разноските си за два месеца.

" Немалък дял от популацията живеят от заплата до заплата. Всеки човек би трябвало да икономисва всеки месец. А този фонд от 2 месеца е извънредно кратковременен, множеството хора би трябвало да имат ликвидни средства за най-малко една година. Ето за какво преди всичко хората би трябвало да икономисват, по-късно да харчат ", предложи икономистът.

Прогнозата му е, че до момента в който не влезем в криза, цените ще продължат да се усилват. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР