Разходът на масло е един от подводните камъни при работата

...
Разходът на масло е един от подводните камъни при работата
Коментари Харесай

Кога колата харчи масло скришом и кои километражи се превъртат

Разходът на масло е един от подводните камъни при работата на мотора на автомобила. Понякога многото изгоряло масло води и до увреждане на мотора, чийто ремонт излиза скъпо. 

Често се случва при закупуване на автомобил втора употреба двигателят на пръв взор да работи равномерно, без да издава шумове или да има дим от ауспуха. В един миг обаче се оказва, че харчи доста масло и проблемите се задълбочават, в случай че не се вземат ограничения. Налага се да се отстрани катализаторът, да вземем за пример.

Ето няколко метода, посредством които да се разбере дали моторът фактически харчи масло повече от нормално преди да купим автомобил:

Най-добре е купувачът да участва персонално на стартирането на мотора след нескончаем престой. Когато автомобилът възпламени, от ауспуха може да излезе известно количество сив пушек. След това газовете ще станат безцветни, само че към този момент има сигнал, че моторът гори и масло.

Вторият прийом е да се отвори капачката, през която се сипва масло. Прокарва се пръст през гърловината и в случай че той остане чист по-късно, значи всичко е наред. Ако обаче по пръста има нагар, съвсем несъмнено с мотора има проблем.

За третия метод са нужни двама - единият започва мотора, а другият следи ауспуха. Този на шофьорската седалка дава газ до 3000 оборота и ги поддържа в продължение на 30 секунди, след което натиска педала до дъно. Ако тогава от ауспуха изскочи кълбо сив пушек, това е сигнал, че моторът харчи повече масло.

 

ПРЕВЪРТАНЕТО НА КИЛОМЕТРАЖА

То е към този момент част от шофьорския фолклор. Проучването на онлайн сервиза Droom демонстрира кои коли най-често са подлагани на тази шашма. Изследван е реалният пробег на 75 000 автомобила.

Оказва се, че показанията на километража се трансформират най-малко два пъти приблизително на 104 000 изминати километра. И колкото е по-евтин един автомобил, толкоз по-голям е шансът неговият пробег да бъде манипулиран. Но шансът да се попадне на по-скъпа кола с превъртян километраж също не е за занемаряване.

Манипулациите с километража са, тъй като съгласно статистиката дори една кола да е на сериозна възраст и в недобро техническо положение, отново е по-привлекателна за купувачите, в сравнение с по-нова, но с огромен пробег. Класически образци са BMW 5-Series и Mercedes-Benz E-Class, създадени през 2017 година. В момента те се продават в диапазона от 35 000 до 50 000 евро, като пробегът им е сред 20 000 и 75 000 км. Т.е. - колкото са по-малки възрастта и пробегът, толкоз по-висока е цената.

В същото време при 73% от тестваните коли на стойност до 5000 евро е намерено противоречие в действителния пробег и в изписания на километража. Като при някои коли измамата е правена даже 2-3 пъти. Изкуствено понижените километри за този ценови сегмент са приблизително 180 000.

Манипулирането на километражите е допустимо , така като бюджетните коли, за разлика от премиум-моделите, не са оборудвани със скъпи електронни принадлежности, които ежедневно отчитат пробега и съхраняват информацията в разнообразни системи. 

При колите на стойност сред 5000 и 10 000 евро километражът е превъртян в 62% от случите . В идващия ценови сегмент - сред 10 000 и 15 000 евро, машинация е открита при 51% от колите, като в тези две категории пробегът е манипулиран най-малко 2 пъти (средно на 78 000-100 000 км).

Разбира се, купувачите на по-скъпи коли също не са застраховани. При 40% от предлаганите коли с цена сред 15 000 и 30 000 евро километражът е превъртян приблизително с 60 000 км. А при премиум-моделите, започващи от 30 000 евро, машинация има в 30% от случаите, приблизително с 25 000 км.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР