Разхлаждащите води на океаните и моретата създават възможност за близки

...
Разхлаждащите води на океаните и моретата създават възможност за близки
Коментари Харесай

Бърза помощ при неприятна среща с морски обитатели

Разхлаждащите води на океаните и моретата основават опция за близки срещи с морски жители, част от които са рискови и могат да причинят болежка и заплаха за здравето ви. Водите на Черно море не са населявани от животозастрашаващи типове, само че допирът до медуза да вземем за пример е нежелателен и предизвиква неприятни признаци. Вижте по какъв начин да си помогнете.

Какво да вършиме, в случай че ви „ опари “ медуза?

Медузите аурелия и корнерот, които се срещат в Черно море, не са толкоз рискови, колкото типовете, обитаващи Средиземно море и водите на Австралия. Отровата на черноморските типове провокира едва изгаряне, леко парене, което отминава бързо. За разлика от тях тропическите типове са животозастрашаващи и допирът до тях може да приключи съдбовно. Ако сте опарени от медуза, значимо е да излезете от водата и да премахнете източника на отравяне. След като премахнете пипалата, което не следва да става с голи ръце, измийте мястото, само че не търкайте, с цел да не влошите положението си. Може да обтриете с лед. Пийте повече течности и стойте на сянка, както и ограничете придвижването в идващите няколко часа. Ако се чувствате зле, потърсете здравна помощ.

Мерки срещу неприятни срещи с медузи:
 Ужилване от медуза – какво би трябвало и какво не би трябвало да вършиме Ужилване от медуза – какво би трябвало и какво не би трябвало да вършиме
Ужилванията от медузи в множеството случаи не заплашват човешкия живот. Изключение прави отровата на морската оса - след контакт с нея е...

- Откажете се от влизане във водата и плуване, в случай че скоро е имало стихия. Бурите усилват риска от медузи, покрай брега, с които да влезнете в контакт.

- Проявете нерешителност и не рискувайте да влизате във водата, в случай че очевидно има голям брой медузи.

- Ако забележите медуза покрай вас, до момента в който плувате, отдалечете се, заобикаляйки контакт с нея.

- Наблюдавайте водата към себе си, до момента в който плувате. Така ще забележите медузи, които могат да ви наранят.

- Ако сте забелязали доста медузи във водата на определения от вас плаж, потърсете по-чист и спокоен и не пропускайте да сложите шише с оцет в плажната ви чанта, с цел да облекчите страданието си при среща с медуза. Оцетът може да избави живота ви даже при контакт с отровна медуза в Средиземноморски води.
 Мистериозна гигантска медуза изненада учени Мистериозна гигантска медуза изненада учени
Огромният образец бил изхвърлен от океана на плаж на остров Тасмания. Той бил с диаметър от 1,5м, което хвърлило в ужас учените. Мес...

Кои други жители на водите са рискови за вас?

- Пазете се от коралите, те са живи организми. Одраскването в тях може да аргументи зараза, която се лекува мъчно.

- Раците могат да бъдат източник на болежка. Щипките им са здрави. Имайте едно на разум в морето и за тях.

- Морска звезда.

- Морски таралежи. Някои от тях са отровни, други могат единствено да причинят убождане. Възможна е и алергична реакция. Важно е бодлите да се отстранен от кожата и да се почисти мястото със сапун и вода. Намажете с оцет. Потърсете лекарска помощ, в случай че не се чувствате добре или в случай че забележите зараза или нагнояване в следствие. Бъдете търпеливи, възобновяване може да трае със седмици.

Още от ПОЛЕЗНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР