Разговорите във Виена за съживяване на ядреното споразумение от 2015

...
Разговорите във Виена за съживяване на ядреното споразумение от 2015
Коментари Харесай

Според Иран преговорите за ядрена сделка са достигнали чувствителен и важен момент

Разговорите във Виена за възкръсване на нуклеарното съглашение от 2015 година сред Иран и международните сили доближиха деликатна точка и западните страни би трябвало да възприемат реален метод за споразумяване на оставащите въпроси, съобщи през днешния ден иранският външен министър, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

" Ядрените договаряния във Виена доближават сензитивен и значим миг ", съобщи външният министър Хосейн Амир Абдолахиан на конференция с оманския си сътрудник в Техеран.

" Чудим се дали западната страна може да схване реален метод, с който да премине през останалите точки от договарянията ", добави Абдолахиан.

Миналата седмица Ройтерс заяви, че във Виена се оформя американско-иранска договорка след месеци на непреки договаряния за  съживяване на нуклеарния пакт, зарязан през 2018 година от тогавашния американски президент Доналд Тръмп, който също по този начин още веднъж наложи обширни наказания на Иран.

Сделката от 2015 година сред Иран и международните сили ограничи опциите на Техеран за обогатяването на уран, в подмяна на унищожаване на интернационалните наказания против Техеран.

Абдолахиан съобщи, че този месец Иран е подчертал пред посланик номер едно на Европа Жозеп Борел по време на Мюнхенската конференция по сигурността, че Техеран в никакъв случай няма да пресече алените си линии по време на договарянията.

Преговорите са пред привършване, съобщи през вчерашния ден съветски делегат, а осведомени с преговорния развой източници споделиха, че се чака скоро да се реализира замяна на пандизчии сред Иран и Съединените щати.

От 2019 година, след отдръпването на Съединени американски щати от договорката, Техеран надалеч надвиши рестриктивните мерки по нея, като възвърне запасите си от обогатен уран, рафинирайки го до по-висока непорочност,  и конфигурира усъвършенствани центрофуги, с цел да форсира производството.

Оман постоянно е работил като медиатор, с цел да улесни подмолната дипломация сред Съединени американски щати и Иран, от време на време включваща освобождението на пандизчии. Посещението на външния министър на Оман в Техеран породи спекулации, че Оман може да се включи като медиатор в настоящите нуклеарни договаряния или да съобщи обръщение на Съединени американски щати към Иран, показва Асошиейтед прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР