Разговорът за минималната работна заплата е безсмислен, той ангажира внимание

...
Разговорът за минималната работна заплата е безсмислен, той ангажира внимание
Коментари Харесай

Манолов: Разговорът за минималната заплата е разсейване от важните теми

„ Разговорът за минималната работна заплата е неправилен, той ангажира внимание и ни пречи да приказваме за значимите неща ”. Това съобщи водачът на КТ „ Подкрепа ” Димитър Манолов пред NOVA.

Той изясни, че в диалог с някогашния финансов министър Асен Василев е имало единодушие за нарастване на възнаграждението, само че на две стъпки.

Запитан да дефинира на какво наподобяват диалозите сред партиите за бюджета, Манолов сподели: „ Аз не мисля, че размерът на минималната заплата е най-важното нещо, за което в този момент приказваме, само че когато се приемаше настоящия бюджет, имахме диалог с тогавашния министър на финансите (Асен Василев), който се съгласи, че размерът на минималната работна заплата би трябвало да е по-висок. Той сподели, че това не е добре да се прави едновременно. Може да бъде направено на две стъпки в границите на една актуализация на бюджета. Знаем по какъв начин се развиха нещата политически – нямаше преразглеждане на бюджета (кабинетът на Кирил Петков падна – б.р.). Доказано е, че това нещо (увеличението на минималната заплата), би трябвало да се случи. ”.

Манолов посочи проблемите с неяснотата дали ще бъде признат бюджет за 2023 година „ Не единствено сегашният бюджет може да бъде упрекван за това, само че поредност второстепенни разпоредители с бюджета са недофинансирани. Това са организациите, които работят на терен – Картография, Пътна инфраструктура, БАБХ, Национален статистически институт и други Става дума за смешни пари, които могат един път вечно да бъдат решени ”, сподели синдикалистът.

В студиото на NOVA Манолов сподели още, че значимият диалог е за дерогация (искане за частична анулация на някои интернационалните споразумения), която визира записаните условия в Плана за възобновяване и резистентност за понижаване на излъчванията на парникови газове.

„ България е приела цените на парниковите газове, само че те би трябвало да бъдат изменени. В противоположен случай не ни чака нищо положително. Това форсира периодите, в които би трябвало да унищожаваме енергетиката си като такава ”, заключи тематиката Манолов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР